Annons
Ledare

Alex Voronov: Lyssna på ÖB, för guds skull

Om inte Ryssland stoppas i Ukraina, kommer Kreml att ge sig på fler länder.
Alex VoronovSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 6 december 2023
Alex Voronov
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Överbefälhavare Micael Bydén förstår vad som pågår i Moskva.
Överbefälhavare Micael Bydén förstår vad som pågår i Moskva.Foto: Anders Wiklund/TT

Överbefälhavare Micael Bydén har varit vid fronten i Ukraina och delar med sig av sina intryck i Dagens Nyheter (2/12). Han nålar fast en rad viktiga budskap.

Svensk materiel gör stor nytta i den ukrainska försvarsinsatsen. Ukrainarna har färre artillerigranater än motståndaren, varför Archers träffsäkerhet är oerhört värdefull. Och som flera vittnesmål från fronten redan förmedlat så är Stridsfordon 90 mycket bra på att skydda trupp. Ojämförligt bättre än de sovjetmodeller som Ukraina förlitade sig på för trupptransport i början av det fullskaliga kriget.

Annons

Ukrainarna är trötta men deras försvarsvilja är obruten. Soldaterna ser bara seger framför sig. Förlust finns inte på kartan. ”Dödläge” vid fronten innebär att ingen sida gör framsteg. Det betyder inte att stridsintensiteten är låg. Tvärtom tyder förlusterna på att kriget är mer intensivt än någon gång tidigare.

Att Ukraina inte kan göra stora framsteg på slagfältet betyder i sin tur inte – som diverse nederlagsprofeter försöker få det till – att Ukraina inte kan vinna kriget. Det betyder bara att förutsättningarna för en krigsseger saknas och att alla bör ställa in sig på att kriget kommer att pågå i flera år till. Men det innebär också att dessa förutsättningar kan skaffas i ett samarbete mellan Ukraina och dess allierade, däribland Sverige.

Hur bra vi blir på detta är något som ligger utanför ÖB:s mandat eftersom det ytterst är en politisk fråga. Hur pass mycket vill Sverige och Ukrainas övriga allierade satsa? Bydén antyder att vi närmar oss en gräns för den mängd svensk försvarsmateriel som kan undvaras utan att det får följder för vår försvarsförmåga. Här måste politiken peka med hela handen och dra slutsatser av en annan sak som ÖB säger: Ryssland har planer på att ge sig på fler länder i regionen.

Om så sker får Sverige ta en mycket högre kostnad än i dag, inte bara i kronor utan kanske även i form av svenska liv. Det är ännu ett skäl att se redan detta krig som vårt eget, vilket betyder att prioritera det före alla andra utgifter. Vi är med och försvarar Ukraina. Men vi binder upp, mal ner och har chansen att helt krossa den ryska krigsmakten, så att den inte kan användas mot något annat land under överskådlig tid.

Annons
Annons
Annons
Annons