Annons
Ledare

Lyft debatten om forskning

Politikerna underskattar väljarnas intresse för forskning.
Ledare • Publicerad 27 juli 2013
Framtidsfråga.
Framtidsfråga.Foto: Therese Jahnson / SvD / SCANPIX

Den är viktig, till och med helt avgörande för samhällsutvecklingen. Ändå debatteras den alltför sällan. Det handlar om forskning, en fråga som kommer långt ner på den politiska dagordningen. Detta trots att både politiker och väljare värdesätter forskning högt.

Problemet är istället att politiker inte tror att väljarna bryr sig om den vetenskapliga utvecklingen med följden att forskningspolitiken blir bortprioriterad.

Annons

Det visar en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. I undersökningen har riksdagsledamöter och allmänheten fått svara på vilka politiska områden som de anser är viktigast för Sveriges framtida valstånd. Inte oväntat hamnar utbildning i den absoluta toppen när riksdagsledamöterna svarar. Därefter kommer forskningen.

Hos allmänheten är även utbildning högst rankat följt av sjukvård, miljö och forskning.

Det mest slående i undersökningen är att riksdagsledamöterna kraftigt undervärderar väljarnas intresse för forskning. Det är inte bra, men ändå förståeligt.

I dagens politik är det för mycket fokus på att vinna röster vilket gör att ideologin hamnar i skuggan. Eftersom satsningar på forskning är långsiktiga är det svårt att vinna snabba politiska poänger där. Därav ointresset från politikerna, men de borde lyfta blicken.

Tekniska innovationer, nya läkemedel, bättre materiell standard och en fördjupad kunskap om tillvaron. Utforskningen av världen har följt genom hela mänsklighetens historia. Det är inte konstigt att det satsas mycket på vetenskap. I Sverige läggs drygt 3 procent av BNP på forskning och utveckling. Merparten satsas av näringslivet men staten är den största enskilda finansiären.

Det är satsningar som kan komma hela samhället till del genom ökad konkurrenskraft för näringslivet och förbättrad välfärd för medborgarna.

Ska Sverige även i framtiden kunna leverera en god välfärd är det viktigt att satsa på forskning. Där har politikerna ett ansvar att lyfta frågan på agendan. För både medborgarnas och samhällets bästa.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons