Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Lorentz Tovatt. Ska man skratta eller gråta?

Först ska elsystemet pajas, sedan när de sydsvenska företagen klagar uppmanar MP oss att bojkotta dem. Ska man skratta eller gråta?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 23 augusti 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Lorentz Tovatt vill att du bojkottar Pågens bröd.
Lorentz Tovatt vill att du bojkottar Pågens bröd.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska livsmedelsproducenter är mycket oroliga inför vintern när det gäller de skenande elpriserna och varningarna om elavbrott.

En av dem är Anders Carlsson Jerndal, vd på bageriföretaget Pågen med bageri i bland annat Malmö, som ligger i elprisområde 4. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han att Pågens kostnader för energiförsörjningen har femdubblats sedan förra hösten (DN den 18 augusti)

Annons

Han riktar också hård kritik mot regeringen, som han menar bär ett ansvar för de höga elpriserna: ”Självklart har Rysslands tragiska krig i Ukraina förvärrat situationen. Men att problemen med el i södra Sverige kommer som en överraskning håller inte. Då är det någon som inte är vaken”, säger Anders Carlsson Jerndal.

Och apropå att Svenska kraftnät gett besked om att elen i vinter kan komma att brytas korta stunder i vissa områden under vintern säger Carlsson Jerndal att “Det är helt horribelt att det här kan ske i ett välutvecklat land som Sverige”.

Men att beklaga sig över de skenande elpriserna, varningar om kontrollerade strömavbrott och politikernas nonchalans inför elproblemen borde Pågens VD tydligen inte ha gjort. I alla fall inte enligt Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, tillika riksdagsledamot, Lorentz Tovatt.

Ja, Tovatt blev så provocerad att han gick ut och uppmanade till bojkott av Pågen. ”Ska du köpa bröd till frukosten? Köp aldrig aldrig aldrig Pågen. Som tur är har vi riktigt bra föredömen inom livsmedelssektorn, mitt förslag är att istället köpa Polarbröd”, skriver Towatt (Twitter den 18 augusti).

För oss i södern låter det som ett märkligt förslag från en klimatpolitisk talesperson. Vi uppmanas alltså att köpa bröd bakat i Älvsbyn, Bredbyn eller Umeå (kanske på mjöl som odlats i södern) och som fraktas ner hit med lastbil i stället för att köpa bröd från Malmö eller Göteborg, där Pågen har sina bagerier.

Det låter ungefär som en lika bra miljöpolitik som att lägga ner den fossilfria kärnkraften samtidigt som koldioxidutsläppen är vår tids ödesfråga.

För att sammanfatta alltså. Först pajar politikerna vårt elsystem, sedan när de sydsvenska företagen har mage att klaga om elbrist, skenande elpriser och strömavbrott så uppmanar MP oss att bojkotta dem. Lorentz Tovatt. Ska man skratta eller gråta?

Allt för många företagare räds att delta i det offentliga samtalet i rädsla för vilka konsekvenser det kan innebära för deras företag – som nu när folkvalde Tovatt uppmanar till bojkott.

Det är beklagligt. Landets företag – med alla de sysselsätter och alla skatteintäkter de ger upphov till – är grunden till vårt välstånd. Företagens synpunkter är viktiga att ta in, både för väljare och folkvalda.

Vi medborgare borde vara tacksamma över att företagare som Anders Carlsson Jerndal under långt tid trätt fram i Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Dagens industri och många fler mediekanaler. Hade politikerna lyssnat på hans varningsrop om bristerna i elsystemet hade situationen kanske inte varit så beklämmande som den är nu.

Annons
Annons
Annons
Annons