Annons
Ledare

Lööfs starkaste gren

Centerledaren Annie Lööf har får vänner kvar. Hennes enda svar bör vara en offensiv företagspolitik.
Ledare • Publicerad 10 juni 2013
Kan bättre.
Kan bättre.Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Efter att Annie Lööf förra sommaren gav Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet sparken på grund av uppmärksamheten kring verkets krognotor, riktade Aftonbladet sökljuset mot näringsdepartementet. Kvitton begärdes ut och på departementet upptäckte man att det fanns vissa tveksamheter. Lööfs stab valde då att tipsa Ekots redaktion för att på så sätt föregå Aftonbladets granskning. Om detta gav Lööf felaktiga uppgifter i en första KU-utfrågning, vilket ledde till en andra utfrågning där KU gav Lööf smäll på fingrarna. En ”prickning” i KU är inget som i sig välter en partiledare och minister, även om Aftonbladet gör sitt bästa för att få det dit. Problemet för Lööf är att hon redan är svårt skadeskjuten.

Annie Lööf gjorde en snabb politisk karriär och mätte sig med Gustav Fridolin i termer av politiskt underbarn, men har till skillnad från sin miljöpartistiske kollega hamnat i en nedåtgående spiral. Allt vad Lööf gör tycks bli fel. Initiativet till Maramö-mötet möttes av skepsis från allianskollegorna. När mötet väl blev av hånades det i medierna som varandes en enda lång korvgrillning. Centerns delvis kontroversiella förslag till idéprogram försvårade ytterligare för Lööf. När Centerns medlemmar skulle ta ställning till programmet hade redan en tvättning genomförts. En del omskrivningarna var av det kosmetiska och komiska slaget, som att plattare skatt blev mindre brant. Politiska analytiker säger sig efterfråga en linje i Centerns politik, men när linjen blev tydlig var det ett ännu större problem.

Annons

Ungefär där befinner sig Centerpartiet, i suddighetens land. Det är också en hemvist för Annie Lööf, som redan inför partiledarvalet 2011 slipade ner sin marknadsliberala övertygelse för att sälja in sig som den valmagnet partiet behövde. Dragningskraften har hittills varit begränsad.

Som näringsminister har Lööf fått kämpa i motvind. När Lööf arbetat för att förenkla för företagen, har det moderatledda finansdepartementet propagerat för att införa månadsredovisning av kontrolluppgifter för småföretag och för att försämra möjligheterna att kunna ta ut utdelning. Annie Lööf lyckades få med sig Anders Borg på att mildra ändringen av de så kallade 3:12 reglerna, men det räcker inte till för att få Alliansen att framstå som den småföretagarvänliga regering Lööf så gärna vill företräda.

Det finns ingen magisk formel Annie Lööf kan uttala för att förbättra sitt och Centerns svåra utgångsläge inför nästa års val. När omvärlden bestämt sig för att en partiledare är svag, vänds varenda ord emot henne eller honom. Medvindspolitikern kan däremot komma undan med det mesta. En floskel från Annie Lööf blir ett bevis på att hon inte är mogen sin uppgift, medan en floskel från Gustav Fridolin blir en bekräftelse på att han är fullblodspolitiker.

Annie Lööfs och Centerns politiska överlevnad handlar om att odla de små jordlotter där det ännu finns näring att hämta. Sverige behöver ett parti som vågar stå upp för att småföretag och entreprenörer är en förutsättning för att det ska finnas någon vård, skola och omsorg att tala om. En Lööf som säger sanningar om hur välstånd byggs har större förutsättningar att rädda sig och Centern kvar i riksdag och regering än en Lööf som försöker vara den stora massan till lags.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons