GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lööf besegrade sig själv

Annie Lööf gjorde elva år som partiledare. Den politiska vandringen slutade långt från den bergstopp hon en gång siktade på.
Ledare • Publicerad 15 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Annie Lööf på vägen ut.
Annie Lööf på vägen ut.Foto: Anders Wiklund/TT

När Annie Lööf tillträdde som partiledare för Centerpartiet 2011 var hon 28 år gammal. Hon vann den interna kampen om att bli Maud Olofssons efterträdare genom att uppvisa energi och entusiasmera gräsrötterna i partiet. Det var lätt att se att Annie Lööf med sin vinnarmentalitet skulle tilltala unga levnadsglada människor i storstaden. Men Lööf drog också med sig de andra konservativa delarna av Centerrörelsen, annars hade hon aldrig blivit vald.

I dag känner sig landsbygden orättvist behandlad av Annie Lööfs version av Centerpartiet. Samtidigt känner Lööf sig orättvist behandlad av landsbygdens folk.

Många väljare har gått till Sverigedemokraterna, dem som Annie Lööf gjort till sitt projekt att bekämpa.Det blev till hela Centerpartiets profil, åtminstone i den kommunikation som nådde ut till stugorna.

Få människor lyckades förstå vad Centerpartiet ville med Sverige utanför storstaden. Inte utan bitterhet förmedlade Annie Lööf på sin avskedspresskonferens att det är tack vare Centerpartiet som skattesänkningar och miljardsatsningar kommit landsbygden tillgodo. Och så svarade landsbygdsväljarna genom att lämna?

Annie Lööf har alltid väckt känslor. De senaste åren har hon blivit utmålad som den som spräckte Alliansen och svek borgerligheten. Men i stora delar av hennes karriär stod vänstern för de hårda orden.

Kulturjournalisten Dan Josefsson avslutade 2011 en artikel i Aftonbladet med att beskriva Annie Lööf som extremist: ”Välfärdssamhället firar triumfer. Då ansluter sig den svenska centern värderingsmässigt till Tea Party-rörelsen. Det hade inte sett mer absurt ut om Annie Lööf burit maokeps.” (Aftonbladet 31/8 2011).

Anders Lindberg, numera politisk chefredaktör på Aftonbladet, skrev när Annie Lööf tillträtt som partiledare i september 2011: ”Centerpartiet verkar inte valt en partiledare. De verkar valt en karikatyr av en partiledare.” I februari 2013 hette det från Lindberg att: ”Varken C eller Annie Lööf behövs.” Så sent som 2018 förklarade samme Lindberg att ”Annie Lööf är höger om Djingis Khan.”

Annie Lööf sägs ha haft sitt eget parti i ett starkt grepp. Till slut ville de egna ha det som Annie Lööf en gång valts in på: förnyelse och hopp. Det uttalade målet för Annie Lööf i linjetalet 2011 var att göra Centerpartiet till ett 20-procentsparti 2022, störst i borgerligheten och därmed bli statsminister (SvD 3/2 -17). Fullt så långt nådde hon inte. Annie Lööf kliver av vid 6,7 procent.

Annie Lööf mötte politiskt legitimt motstånd men också hat och hot. Mordplanerna mot henne i Visby var en grym påminnelse om det. Debatten måste tillåtas att var hård – även Lööf är vass i sina debatter – men det kan också bidra till att trigga hot och fysiska angrepp mot högprofilerade personer.

Man kan medmänskligt undra om Annie Lööf i dag tycker att resan var värd priset. Annie från Maramö såg i alla fall rörd men också lättad ut när hon lämnade beskedet om sin avgång till den samlade presskåren.

Petter BirgerssonSkicka e-post