Annons
Ledare

Löfven på Sverigedemokratisk mark

"Herr talman, utgången av årets val har visat att väljarna vill se en annan regering.”
Ledare • Publicerad 2 oktober 2014

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson förklarade med de orden till riksdagen varför hennes parti gav sitt stöd till Sveriges nya statsminister, Stefan Löfven (S.)

Frågan är vilken regering Romson syftar på. Den nyvalda statsministern och hans kommande regering har lägre stöd, i form av ja-röster i riksdagen, än vad den gamla Alliansregeringen har.

Annons

Stefan Löfven lever på nedlagda röster, från Alliansen och från det bittra Vänsterpartiet.

När S och MP lägger fram sin budget kommer den att ställas mot Alliansens i en slutomröstning. Många, bland dem den välrenommerade socialdemokratiske statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, utgår från att SD kommer att lägga ner sina röster efter att deras egen budget blivit nedröstad. Bjereld menar att Alliansbudgeten innehåller stora summor till flyktingmottagning, vilket SD ogillar. Det gör å andra sidan S/MP-budgeten också. Och Jimmie Åkesson har sagt: ”Det är klart att vi då kan känna oss tvingade att välja det som är minst skadligt för Sverige.”Han fortsatte: ”Stefan Löfven har en möjlighet att undvika en sådan situation genom att prata med mig och förankra sin budget innan han gör den offentlig.” (Di 17/9)

Det ger SD chansen att markera mot att de inte behandlas som ett vanligt parti, att dess del av väljarkåren negligeras. Därmed har SD frikort att ställa till det för regeringen. Några har öppnat för möjligheten att Alliansen, eller något av dess partier, lägger ner sina röster även i budgetomröstningen. Att inte rösta på ett eget förslag vore i sig en bisarr konstövning i demokratins sumpmarker.

Den nya regeringen har inte stöd bland väljarna. Och det politiska spelet är förlagt till Sverigedemokraternas hemmaplan.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons