Annons

Löfven har dragit påse över huvudet

Donald Trump regerar via twitter. Stefan Löfven regerar via tystnad.
Ledare • Publicerad 12 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Men regera då!
Men regera då!Foto: Janerik Henriksson/TT

Det går rätt uselt för Socialdemokraterna. Det blir emellanåt en nyhet och det är säkert också bekymmersamt för dem som identifierar sig med Partiet. För några sådana finns fortfarande kvar, trots allt.

För allmänheten i stort är dock partiers uppgångar och nedgångar helt oväsentligt. Det viktiga är hur saker och ting fungerar där ute. Går tåget i tid? Vad kostar bensinen om jag tar bilen? Lär sig barnen något i skolan? Ska jag oroa mig för att ungarna bli rånade på jackan eller mobilen? Hur ska jag göra med mor och far på landet, ska jag köpa övervakningskameror och anlita vaktbolag eller flytta dit själv? Får jag behålla det jag sparar? Spelar det någon roll för pensionen om jag arbetar? Har jag kvar cykeln om jag parkerar den här? Vem har slagit sönder busskuren? Vad kostar tandläkaren?

Annons

I Sverige är flera av de här frågorna aktuella just nu. Långt mer aktuella än flera av de mer teoretiska frågor som januaripartierna har gjort upp om. För att inte tala om skatten på plastpåsar som redan har dragit igång en byråkratisk karusell av orimliga proportioner. Det har inte bara reglerats om vad som ska räknas som bärkasse av plast – det spelar exempelvis i praktiken ingen roll om det är nedbrytbart material eller inte – utan också hur påsarna ska lagerhållas för att kunna beskattas i enlighet med andra punktskatter och om att upp till 40 påsar får införas över gränsen utan att beskattas.

Sånt pajaseri håller de på med i regeringen när det finns verkliga problem där ute.

Men det kan förstås uppvägas av en statsminister som tar tag i saker och visar att han regerar landet. Stefan Löfven tycks ha glömt det. Om några ministrar syns i viktiga ämnen – som rån mot barn och bombningar i innerstan, så är det inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson. Det skulle möjligen kunna vara gott nog om deras arbete hade övertygat och om de hade haft mandat att genomföra det som de emellanåt ger intryck av att vilja åstadkomma.

Tyvärr räcker det inte till. Sveriges stora problem är inte något nytt politiskt landskap. Det är mest något som ledarsidor likt denna kan använda för att fylla spalterna. Det stora bekymret är vart Sverige är på väg någonstans. När kritiska punkter har nåtts i kriminell utveckling, som med bombdåd, dödsskjutningar, etniska konflikter, rån mot barn, rån och bedrägerier mot äldre – då är det svårt att snabbt vända rätt på saker.

Nu visar insatser i exempelvis Malmö att rejält polisarbete kan ha betydelse. Men det är också uppenbart att det inte räcker att kraftsamla på en plats, brottsligheten är inte enbart lokaliserad till staden, den söker sig dit där det är lätt att vara brottsling. Så blir äldre och barn offer. Så blir boende på landsbygden ett mål för rånare. Ingen inbillar sig att Sverige är världens gangsternäste, men det är uppenbart att tillståndet har försämrats. Och människor vill tvärtom se förbättringar, man vill ha trygghet åt sig själv men kanske ännu mer lämna efter något bra till dem som kommer efter.

Stefan Löfven leder en svag regering. Men om han som statsminister haft rejäl vilja att leda landet hade han i detta läge kunnat visa att det är under honom som Sverige ska rätas upp, det arbetande folket värnas och brottslingarna hållas kort. Det skulle till och med kunna kallas socialdemokrati.

Men Stefan Löfven föredrar att inte synas. Så blir han omkörd av både Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson i förtroendeundersökningar. Det är också ett betyg. Någon borde tala om för Löfven att statsministerkostymen hänger kvar på tvättstrecket.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons