Annons
Ledare

Lita inte på övervakarna

Övervakande myndigheter består av människor. Det gör dem extra farliga.
Ledare • Publicerad 12 juni 2013
Övervakare som blev visselblåsare.
Övervakare som blev visselblåsare.Foto: Guardian

29-årige Edward Snowden är en av världens mest eftersökta män just nu. Ironiskt med tanke på att han är den som läckt sekretessbelagda uppgifter om hur amerikanska staten genom National Security Agency, NSA, samlar in uppgifter om privatpersoners förehavanden från internetfirmor som Google och Facebook.

Snowden arbetade för NSA från Hawaii, och har arbetat på flera poster för bland annat CIA. Snowden menar att organisationer utanför demokratisk kontroll fått makt att övervaka vanliga medborgare utan att de senare är medvetna om det. Därför är det hans uppgift att upplysa om hur övervakningen går till. ”Allmänheten förtjänar en förklaring”, säger han till The Guardian.

Annons

När reportern undrar varför vanliga människor ska bry sig svarar Snowden: ”Även om du inte gör något fel blir du övervakad och inspelad, och lagringskapaciteten av de här systemen ökar för varje år” ... ”sedan kan de använda de här systemen för att gå tillbaka i tiden undersöka allt du gjort och varje vän du någonsin diskuterat med ...”

En del av Snowdens uppgifter har ifrågasatts, som när han i intervjun med Guardian hävdar att han har tillgång till register över på alla som jobbar inom NSA, alla dess centraler runt om i världen och deras uppdrag. Snowden hävdar också att han skulle ha kunnat få tillstånd att avlyssna vem som helst, inklusive domarna i USA:s högsta domstol eller president Barack Obama. Att Snowden haft tillgång till en stor mängd data och har insiderkunskaper om hur NSA arbetar verkar däremot klarlagt.

Myndigheter, även sådana som arbetar med högst hemliga uppdrag i en gråzon till demokratin, är beroende av att lita på de människor som de består av. Men, som alla vet, slutar en hemlighet att vara en hemlighet så fort två personer känner till den. Det gäller i privatlivet och det gäller i säkerhetstjänsten.

Fast oavsett hur mycket Edward Snowden egentligen haft tillgång till och vilka möjligheter han och hans tidigare uppdragsgivare haft att övervaka enskilda personer från botten till toppen, visar avhoppet att inga uppgifter någonsin är säkra. Det gäller också den information som företag, myndigheter och säkerhetstjänster samlar in om våra förehavanden på internet, sjukjournaler eller resor – det är alltid människor som hanterar dem i nästa steg. Därför måste alltid myndigheters makt vara granskad och hållas tillbaka med demokratisk styrning.

Att en ensam 29-åring genom att läcka uppgifter anses medföra ett stort hot för USA visar att en enorm övervakningsapparat, där alla människor i utgångspunkten betraktas som potentiella terrorister, i sig utgör ett hot för allmänhetens säkerhet.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons