Annons
Ledare

Låt Sverige ta sin jante ur skolan

Den svenska skolan har problem. Eleverna blir allt sämre på att läsa, skriva och räkna.
Ledare • Publicerad 5 april 2011
Resultaten behöver höjas i skolan.
Resultaten behöver höjas i skolan.Foto: 

Det var en återkommande bild i den nyligen avslutade tv-dokumentären ”Klass 9A” där vi fick följa en klass på Mikaelskolan i Örebro och deras lärare. Att de svenska elevernas resultat sjunker bekräftas också av flera internationella undersökningar.

Med den utgångspunkten fick vi i tv-serien följa hur klass 9A på Mikaelskolan fick hjälp av så kallade superpedagoger för att lyfta sina resultat till att ha minst godkända betyg i alla ämnen när de går ut grundskolan.

Annons

Syftet med ”Klass 9A” är vällovligt, att uppmärksamma problemen i den svenska skolan. Däremot visar man inte upp några långsiktiga lösningar, det blir för enkelt.

Om man i tv-serien uppmärksammade svaga resultat hos eleverna finns det ett annat sällan uppmärksammat problem, de duktiga eleverna. Hur ska de utvecklas?

Hittills har det i grundskolan inte funnits utrymme för antagningsprov i de teoretiska ämnena vilket skulle öppna upp för elitklasser. Men genom den nya skollagen som träder i kraft i sommar finns den möjligheten och nu har regeringen beslutat att införa spetsklasser i högstadiet från hösten 2012. Det är utbildningsminister Jan Björklund (FP) som varit drivande i frågan och nu får igenom sin vilja.

”Det har i decennier funnits en socialdemokratisk jantelag i svenskt skolväsende, som dragit en våt filt över den här typen av initiativ”, säger han till Svenska Dagbladet.

I skuggan av de stora problemen med att skolan snabbt måste vända trenden med sjunkande resultat är det en välkommen satsning på de studiebegåvade eleverna.

Det som kan kritiseras är omfattningen, högst tio utbildningar med max 30 elever får starta varje läsår. Det är kraftigt i underkant för att verkligen ta hand om alla duktiga elever i vårt land.

De nya elitklasserna ska istället ses som ett trendbrott i skolan och början på något nytt, att alla elever ska få utvecklas efter sin egen förmåga, även de som höjer sig kraftigt över genomsnittet.

Den svenska skolan står de närmaste åren inför många stora reformer som syftar till att vända på trenden med sjunkande resultat. Men det ena utesluter inte det andra, att höja alla elevers resultat kan göras samtidigt som de allra bästa eleverna kan utvecklas i sin takt.

Att utgå från att individer är olika, att vissa presterar bättre än andra, låter sig inte göras ostraffat i jantelandet Sverige. Det har vi med oss sedan barnsben. Det är tragiskt eftersom vi missar många begåvningar som tidigt skulle kunna utvecklas till sin rätta potential.

Låt därför Sverige ta sin jante ur skolan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons