Annons
Ledare

Låt marknaden lösa knutarna

Ett helt år har gått sedan den kontroversiella Ipred-lagen trädde i kraft.
Ledare • Publicerad 1 april 2010
Internettrafiken minskade efter Ipredlagen.
Internettrafiken minskade efter Ipredlagen.Foto: 
Foto: 

Från och med den första april 2009 har upphovsrättsinnehavare haft laglig möjlighet att gå till domstol för att begära ut namn på abonnenter bakom ip-adresser som använts vid illegal fildelning.

Under den långa processen inför det att Ipred-lagen blev till var debatten het. Vissa ansåg att lagen skulle leda till att den illegala nedladdningen minskade och att fildelarna sökte sig till legala tjänster istället. Andra varnade för att lagen var rättsosäker och att grov brottslighet skulle flytta och bli svårare att upptäcka.

Annons

I efterhand kan man konstatera att båda parter hade rätt. Slutsatserna kring lagen beror helt på hur man tolkar de undersökningar som gjorts.

Skeptikerna är fortsatt skeptiska. Än så länge har inte en enda person fällts för brott mot Ipred, även om ett par fall är aktuella.

Precis efter att lagen trädde i kraft gick internettrafiken i Sverige ned markant, för att sedan öka igen. Man kan alltså se att lagen har påverkat trafiken – däremot har inte lagen gett någon bestående förändring av fildelningen, enligt Roger Wallis, professor i multimedia vid KTH.

Efterfrågan på anonymiseringstjänster har ökat, vilket sannolikt också har gjort det svårare att upptäcka annan brottslighet på internet. Och attityderna till upphovsrätten på nätet har inte förändrats.

När it-företaget Proact nyligen gjorde en undersökning bland hundra börsbolag och myndigheter visade det sig att 37 procent av it-cheferna tror eller vet att de anställda laddar ner upphovsrättsskyddat material på sina jobbdatorer. Allt fler vänder sig också till sajter som erbjuder filmer och tv-serier via strömmande video.

Men förespråkarna talar varmt om lagens fördelar. Lars Gustafsson, vd på skivbolagens branschorganisation Ifpi, tror att åtalen kommer igång när väl det första fallet är avgjort. Sara Lindbäck på Svenska Antipiratbyrån pekar på att såväl den fysiska försäljningen som onlineförsäljningen ökar för första gången på sex år.

Båda sidor verkar alltså trivas bra i sina respektive skyttegravar. Det borde vara uppenbart också för lagstiftarna att Ipred inte har löst de komplicerade problemen kring upphovsrätten.

Men eftersom det är osannolikt att upphovsrätten kommer att ändras radikalt står hoppet till att marknaden klarar av att lösa de flesta knutarna. Under de senaste åren har pressen från den illegala fildelningen lett till att det skapats flera innovativa tjänster. Sajter som erbjuder streamade filmer och musik har ökat.

Musiktjänsten Spotify är ett av de främsta framgångsexemplen: även om det har funnits kritik mot att artisterna får för låga ersättningar så är det ett faktum att Spotify växer och får allt fler betalande medlemmar.

I bästa fall kan de illegala tjänsterna till slut bli ett mindre komplement till ett brett utbud av väl fungerande legala tjänster.

Det beror i så fall inte på Ipred – utan på att marknaden mognar och börjar erbjuda det lyssnarna och tittarna vill ha.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons