Annons
Ledare

Låt demokrati komma efter Gadaffis tyranni

De senaste dagarna har rapporterna om de libyska rebellernas framgångar mot Gaddafis styrkor duggat tätt.
Ledare • Publicerad 23 augusti 2011
Glädjescener i Tripoli på måndagen.
Glädjescener i Tripoli på måndagen.Foto: 

Under helgen intog rebellerna huvudstaden Tripoli i en samordnad attack med Natos flygstyrkor. På söndagen tillfångatogs två av diktatorn Muammar Gaddafis söner och tidigt på måndagen var det Gröna torget i centrala Tripoli i rebellernas besittning.

Genast döptes torget om till Martyrernas torg. Det är en påminnelse om att kriget har kostat många liv på båda sidor men framför allt visar det att det libyska folket nu äntligen efter 42 års Gaddafistyre nu kan ta makten över sitt eget land. Enligt de senaste uppdateringarna har Gadaffi inte gett upp än men hans dagar som diktator är definitivt över. Den arabiska våren lever vidare.

Annons

Det som hänt i arabvärlden i år är modern historia. Upproret i Tunisien som började i januari med folkliga demonstrationer och fick landets diktator Zine El Abidine Ben Ali att fly landet fick snabbt flera efterföljare. Folken i många arabiska länder kräver frihet och att själva få styra över sina länder.

Efter veckor av stora folkliga demonstrationer i Kairo fick även Egyptens president Hosni Mubarak se sig besegrad i början av februari. Nu har han ställts inför domstol för brott mot sitt eget folk och senare i år väntas landet gå till val.

När folket i Libyen gick ut på gatorna och demonstrerade mot Gadaffis regim svarade diktatorn med militära medel. Det blev upprinnelsen till rebellernas uppror i de östra delarna av landet. För att skydda landets civila befolkning mot Gadaffis militära våld beslutade FN om en flygförbudszon över landet, ett uppdrag som gick till Nato. Utan omvärldens hjälp av framför allt Natos flyg skulle troligen rebellerna inte ha klarat att bekämpa Gadaffis militärt överlägsna styrkor.

Det som nu hänt i Libyen visar att världssamfundet kan agera kraftfullt och med uthållighet mot en diktator som är ett hot mot sitt eget lands befolkning. Men den största segern är för det libyska folket som blivit av med sin tyrann. Nu kan uppbyggnaden av landet inledas liksom ett nytt styre. För omvärlden är det nu viktigt att stötta landet att utvecklas i demokratisk riktning. De mänskliga rättigheterna måste också respekteras.

I ett land som har härjats under en hänsynslös diktator och plågats av ett inbördeskrig är det en stor utmaning att med fredliga metoder bygga upp landet. Men det är den vägen man måste gå.

När Libyen har befriats från sin diktator kan världssamfundet rikta blicken mot Syrien. Läget är akut i landet och regimens massaker mot sitt eget folk måste stoppas. Världssamfundet med FN i spetsen saknar inte framtida uppdrag

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons