Annons
Ledare

Johanna Nylander: Låt barnen leka av sig före läkarbesöket

Sjukhusen i Skåne borde se till att barnen har något att sysselsätta sig med i väntrummet. Det gör besöket lättare för barnen och gör vårdupplevelsen bättre för såväl vårdnadshavare som vårdpersonal.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 4 mars 2024
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Fred Flinta går inte hem hos barn 2024.
Fred Flinta går inte hem hos barn 2024.Foto: Eric Risberg

Lekterapi är begreppet inom vården där ett barn genom lek kan få en paus från vårdmiljön under en sjukhusvistelse genom att leka kan få en paus från sjukhusmiljön, möjligheten att bearbeta sina upplevelse i vården eller i vissa fall en chans att förbereda sig inför ett ingrepp. Det sker med en pedagogisk bas tillsammans med kompetent personal som guide och den överhängande tanken är att hjälpa barnet att hjälpa sig själv genom sjukdom.

Av samma anledning har barnmottagningar och barnsjukhus ofta genomtänkta lekhörnor i väntrummen. Leksaker återfinns också på barnläkares och barnspecialisters mottagningsrum, både som i en del av besöket för att avleda inför undersökningar som provtagningar och sprutor, och för att sysselsätta barnet under vårdpersonalens långa samtal med vårdnadshavaren.

Annons

Dessa lekhörnor har inte alltid samma pedagogiska plan som lekterapin, men de gör vårdkedjan lite enklare för personal och patienter. Ett barn som är oroligt inför besöket får en chans att väl på plats tänka på något annat, och jobbiga ingrepp kan kombineras med en rolig och trygg stund före och ibland även efter.

Därför är det märkligt att det inte finns lekhörnor på alla sjukhus och mottagningar med en märkbar andel barn bland patienterna. Vid en mottagning på lasarettet i Trelleborg, där många skånska barn opereras varje vecka, exempelvis för att få rör i öronen, finns det inte en enda leksak i väntrummet. Föräldrar hänvisas till en handfull böcker, men om vårdbesöket är en del i att uppmuntra mer läsning, borde den skånska vården kunna erbjuda bättre barnlitteratur än adventssagor i februari eller 60-talsideal från familjen Flinta.

Framför allt har barn olika behov och alla barn som ska sövas och opereras borde få fler möjligheter att leka, avledas och distrahera sig bort från det stundande ingreppet än att sitta stilla i en förälders knä. Barn som söker vård för nedsatt hörsel borde ha fler alternativ än att lyssna på sagor.

Lekhörnor förkortar väntan och ledtider för de patienter som behöver det bäst – barnen. Alla behöver inte vara lika ambitiösa som väntrummen på universitetssjukhusens barnmottagningar, men alla borde ha något. Det behöver inte bli vare sig särskilt dyrt eller komplicerat att ge barn möjlighet att leka av sig, för bara det faktum att det är något annat än hemma brukar stimulera fantasin tillräckligt för att räcka genom normala väntrumstider.

Om inte alla regionens sjukhus och vårdenheter själva kan se över var det saknas lekhörnor, behöver frågan tas upp politiskt. Bra lekhörnor gör att besöken blir bättre för alla, kan gå snabbare med tryggare barn och avdramatiserar nödvändiga besök till vården. Det underlättar i sin tur för läkare och vårdpersonal att ställa säkrare diagnoser, ge effektivare vård och är med största sannolikhet en stor besparing över tid.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons