Annons
Ledare

Lärarna centrala i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vilar inte på hanen.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2010
Har du leg, eller
Har du leg, ellerFoto: 

Efter valet har han redan hunnit presentera två förändringar inom skolans värld. För en dryg vecka sedan fattade regeringen beslut om nya läroplaner för grundskolan och i måndags lämnade regeringen en proposition om lärarlegitimation till riksdagen.

Skolreformerna är inga överraskningar utan följer den tidigare inslagna vägen, det händer mycket inom skolans värld under Jan Björklunds ledning.

Annons

Enligt regeringens senaste förslag måste lärare och förskollärare från och med höstterminen 2012 ha en legitimation för att få fast anställning och kunna sätta betyg. Det är bara utbildade lärare som kan få legitimation.

En lärarlegitimation är mycket välkommet eftersom det sätter fingret på lärarnas viktiga roll i arbetet med att förbättra skolundervisningen i Sverige. Skolan blir aldrig bättre än sina lärare, skulle man kunna uttrycka det. Dessutom kan legitimationen öka läraryrkets status och få fler studenter att välja lärarutbildningen.

Tidigare i höstas presenterades Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommun. Trelleborg kommun tappade i rankingen för andra året i rad till plats 217 av totalt 290 kommuner. Den fallande tendensen oroar och måste ses som en väckarklocka för kommunens politiker.

Med Trelleborgs placering som utgångspunkt belyste Trelleborgs Allehanda skolan i två artiklar i förra veckan.

Genom intervjuer med fyra lärare och en rektor i Trelleborg framgick det med all tydlighet att lärarna är viktiga för att skolan ska nå framgång.

Rektorn på Pilevallskolan, Lennart Larsson, med lång erfarenhet i yrket, menar att undervisningen kommit i skymundan på grund av fler arbetsuppgifter. Lärarna och undervisningen ser han som helt centrala i dagens skola. Det är erfarenheter som politikerna måste lyssna på.

Med lärarlegitimation stärker staten sitt grepp om den kommunala skolan i Sverige. Det är positivt eftersom det leder till att kvaliteten på skolan blir bättre. Samtidigt är skolan i dag ett kommunalt ansvar.

För Trelleborgs del gäller det nu att snabbt anpassa sig efter de nya kraven från staten och sätta fokus på att förbättra kommunens skolor. Det tjänar alla på – en bättre skola lockar bättre lärare vilket ger eleverna en bra grund för framtida utmaningar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons