Annons
Ledare

Långsam Löfven

Stefan Löfven drar Socialdemokraterna mot mitten men under ytan finns konflikterna kvar.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2012
Efterträdaren och företrädaren. Foto: Jessica gow
Efterträdaren och företrädaren. Foto: Jessica gowFoto: Jessica gow

Målet är full sysselsättning och det ska nås genom att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan från företagen. Lite tillspetsat var det Stefan Löfvens budskap när han på söndagen höll sitt första sommartal för dryga tusentalet åskådare i Vasaparken i Stockholm.

Sedan Löfven i början av året utsågs till ny partiledare för Socialdemokraterna har det skett en tydlig förändring, partiet är nu på väg mot den politiska mitten. Söndagens tal förstärkte den trenden.

Annons

Löfven har fokuserat på frågor som berör svenska företags konkurrenskraft i en allt mer globaliserad värld. Med näringspolitiska satsningar på export och klimatinnovationer ska det skapas nya jobb i Sverige. På klassiskt socialdemokratiskt manér är det staten som ska skaka fram jobben.

På en punkt har Löfven rätt, arbetslösheten i Sverige är för hög och att det måste till politiska åtgärder för att öka sysselsättningen. Men det är inte satsningar på företag som behövs utan staten bör göra det lättare att starta och driva företag. Det leder i förlängningen till att nya jobb skapas.

På en pressträff tidigare på söndagen tog Stefan Löfven upp den höga ungdomsarbetslösheten. Han sa då att den är högre i Sverige än ”i andra jämförbara länder som Tyskland och Danmark”. Det stämmer. Men han borde ha gått vidare med sin jämförelse och dra lärdom av vad som fungerar i dessa länder.

I Danmark har man den så kallade flexicurity-modellen som innebär att det är enklare att säga upp anställda samtidigt som ersättningen till arbetslösa är hög. Tänk om det är så att ändrade regler på den svenska arbetsmarknaden är en del av lösningen för att få fler ungdomar i arbete. Den slutsatsen lär S-ledaren aldrig komma fram till.

Under Almedalsveckan tidigare i sommar konstaterade han istället att det som fungerar i Danmark inte behöver fungera i Sverige.

Det är uppenbart att Löfven efter Håkan Juholts dikeskörning drar Socialdemokraterna mot mittenfåran. Strategin är att genom små steg få med sig hela partiet på den nya kursriktningen. Stefan Löfven är en försiktig general men under ytan finns konflikterna inom socialdemokratin kvar.

I en ny väljarbarometer som presenterades på söndagen i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten backar Socialdemokraterna 4,5 procentenheter, framför allt tappar man väljare till Vänsterpartiet. En trolig förklaring kan vara frågan om vinster i välfärden som har kritiserats av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt medan Löfven inte tydligt har tagit ställning. Förr eller senare kommer splittringen inom partiet i frågan om välfärdsvinster att bli ett problem.

Stefan Löfven är noga med att föra fram konkreta förslag för att på det viset stärka sin trovärdighet. På längre sikt duger det inte, det krävs mer. Vad är hans vision för partiet? Den frågan är obesvarad idag.

I den takt Löfven hittills har hållit kan det bli svårt att presentera hela partiets politik före valet 2014.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons