Annons
Ledare

Lång uppförsbacke för Håkan Juholt

Inga politiker säger att de tar opinionsundersökningar på allvar, men alla gör det. Det är inget valresultat, men det säger någonting om stämningsläget hos väljarkåren.
Ledare • Publicerad 16 maj 2011
Kopian och originalet.
Kopian och originalet.Foto: 

Och för varje undersökning som publiceras i tidningarna går det minst tio partiinterna som aldrig når utanför kanslikorridorerna.

De opinionsundersökningar som publicerats under helgen borde därför få Socialdemokraterna att må lite bättre – för första gången på mycket länge är partiet ikapp och förbi Moderaterna. I helgens Sifomätning är de rödgröna till och med större än alliansen. Men Håkan Juholt drar nog inte på smilbanden för det, i alla fall inte när journalisterna gått och dörren till arbetsrummet är stängd.

Annons

Skop har nämligen frågat väljarna vem som är skickligast att leda en regering. Där svarar 73 procent Fredrik Reinfeldt, men bara 27 procent Håkan Juholt. Visserligen är Reinfeldt redan statsminister och motståndaren nyvald. Och visserligen var det ännu ojämnare i mars – 77 mot 23.

Men alla ”om” och ”i fall att” kan inte ändra på faktum: Reinfeldt inger större förtroende än Juholt.

Skillnaden är ju så stor att många rödgröna sympatisörer uppenbarligen har större förtroende för statsministerns ledartalanger.

Att de tillfrågade verkar tycka att de bägge partiledarna är ungefär lika trevliga – 50,5 mot 49,5 procent i statsministerns favör – är en klen tröst för Juholt. Det är förtroende som vinner val, inte mysfaktor. Förklaringen till de stora skillnaderna mellan de bägge herrarna handlar dessutom inte bara om utstrålning, utan måste också sökas i deras partiers politik.

Socialdemokraternas (brist på) politik lockar inte de stora väljarskarorna. Så var det för Mona Sahlin och så riskerar det att bli för hennes efterträdare. Håkan Juholt har ägnat sin första tid som partiledare med att muntra upp S-medlemmarna med vänsterretorik och tal om social demokrati.

De konkreta beskeden har varit få. Och så länge som Socialdemokraterna inte klarar av att formulera en politik som på ett trovärdigt sätt tar sig an arbetslösheten, som inte doftar av skattehöjningar, svällande offentlig sektor och en kringskuren valfrihet, så länge får Håkan Juholt svårt att matcha Fredrik Reinfeldt.

Bakom förtroendesiffrorna döljer sig någonting annat – svensken har blivit borgerligare de senaste åren. Därför uppskattas en borgerlig politik. Men detta vägrar Socialdemokraterna att inse.

De fortsätter som förr, i hopp om att det inte är budskapet, utan kommunikationen det är fel på: ”Väljarna tycker egentligen som vi, de vet bara inte om det än.” Och så länge man fortsätter så, lär uppförsbacken för Håkan Juholt bestå.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons