Annons
Ledare

Landet utanför tullarna

Det är mycket Fredrik Reinfeldt nu. Och mycket Mona Sahlin.
Ledare • Publicerad 13 september 2010
I vallokalen ska vi välja en vit (kommun), en blå (landsting) och en gul (riksdag) valsedel.
I vallokalen ska vi välja en vit (kommun), en blå (landsting) och en gul (riksdag) valsedel.Foto: 

Frågan om vem som ska leda landet är onekligen viktig. Men valrörelsens fokus på riksdagsvalet är olyckligt. Den politik som påverkar oss i vardagen utspelar sig ofta på det lokala och regionala planet, snarare än i riksdagen.

Skolplan och läroplan beslutas av riksdagen. Om en Folkpartist eller en Vänsterpartist basar över utbildningsdepartementet är naturligtvis avgörande. Men när den folkpartistiske utbildningsministern har infört tidigare nationella prov, eller den vänsterpartistiske dito har förbjudit läxor, är det upp till kommunerna att hantera lärare, lokaler, skolmat, och läromedelsresurser.

Annons

En nationell vårdgaranti eller ett riksdagsbeslut om att förbjuda vinster i vården har stor betydelse för vilken sjukvård vi får. Men tillgängligheten i exempelvis mödravården påverkas av vilka beslut som fattas i landstinget. Om ett par behöver hjälp att skaffa barn beslutar landstinget hur många skattefinansierade inseminationer de får. Om en tonåring vill ha p-piller är det inte riksdagen som beslutar hur stor andel av kostnaden hon får stå för själv, eller hur länge hon har tillgång till ungdomsmottagningen.

Kollektivtrafiken, som dagligen påverkar hundratusentals pendlare i Sverige, är inte heller en fråga för riksdagen. Likadant är det med bibliotek, simhallar och stadsplanering.

Lokala medier är garanten för att dessa frågor också får utrymme i valrörelsen och den politiska debatten. På de orter där det inte finns några granskande lokalmedier står väljarna utlämnade till den information partierna presenterar i valmanifest, broschyrer och valstugor. Den engagerade kan naturligtvis läsa kommunala handlingar i kommunhuset eller på kommunens hemsida, men det är ett tidskrävande arbete, ett reellt alternativ för ytterst få. Bristen på lokala medier är förödande för samhällsdebatten i många av Sveriges kommuner.

I vallokalen ska vi välja en vit (kommun), en blå (landsting) och en gul (riksdag) valsedel. I riksdagsvalet innebär en röst på Socialdemokraterna också en röst på Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Samma sak gäller för en röst på något av de fyra allianspartierna. Röstar man på ett får man, om de vinner, de tre andra på köpet. Men i många kommuner ser koalitionerna helt annorlunda ut. Miljöpartiet fungerar exempelvis som ett av de borgerliga partierna i många kommuner. Det finns vänsterpartister och moderater som gått samman för att göra slut på ett långt socialdemokratiskt maktinnehav. På vissa håll samarbetar socialdemokrater och folkpartister. Ändå påverkar den nationella trenden ofta det lokala och regionala valresultatet. Det är olyckligt, eftersom valdagen är den dag då vi tydligast kan visa politikerna vilken politik vi vill se i kommunen och landstinget.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons