Annons
Ledare

Lagen gäller även polisen

Skånepolisens kartläggning av romer är stötande. En total genomsyn av verksamheten är nödvändig.
Ledare • Publicerad 24 september 2013
Foto: Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Dagens Nyheters och reportern Niklas Orrenius avslöjande att Skånepolisen kartlägger romska släkter, allt från småbarn via vuxna till sedan länge avlidna, är upprörande på flera sätt.

Här finns över 1 000 barn med, de yngsta två år gamla. De registrerade har adresser på många orter i Sverige. I Kristianstad finns en fyraåring, en sjuåring och en tioåring registrerad. I Västerås två treåringar. I Linköping en tvååring och hans fyraåriga syster. Och så fortsätter det. Enligt DN kallas mappen för ”Kringresande” och i den kan intresserade poliser slå för att se vem som är släkt med vem. Registret ska ha skapats i sin nuvarande form så sent som 2012.

Annons

Polisen måste jobba med olika typer av register, eller analysfiler som det heter på polisspråk. Även människor som inte är misstänkta för brott kommer att förekomma i pågående utredningar. Men det är något helt annat än att föra samman 4 000 personer, utifrån familjeförhållanden, i ett permanent sökbart register.

Att basera ett register på etnisk grund är direkt vidrigt, och i detta fall verkar det vara åtminstone en faktor bakom tillkomsten. Att registret gjorts tillgängligt som ett arbetsverktyg inom polisen, vilket är fallet enligt DN, gör att det förefaller vara accepterat inom stor delar av myndigheten. Hur långt upp i hierarkin det varit känt återstår att se.

Något hemsnickeri handlar det inte om. Enligt tidskriften Computer Sweden har polisen använt en avancerad analysmjukvara för att upprätta det. Av DN:s bilder framgår hur det ser ut, ungefär som ett komplicerat släktträd.

Av vad som framkommit hittills har registret skapats hos polisen i Skåne. Det kan däremot ha använts av flera myndigheter. Klart är att det är ett stort underkännande av den skånska organisationen att något sådant här får förekomma.

Att Skånepolisen först förnekar förekomsten, sedan menar att det förmodligen handlar om en enskild medarbetare, för att ändå erkänna att ”Det är ett stort arbete som ligger bakom och man måste ha genomgått utbildning för att använda programmet” gör saken än värre. Vid en presskonferens avfärdade Skånepolisen att registret är av etnisk karaktär. Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen, hävdade att det rör sig om en analysfil kring kriminella nätverk baserat på människor som reser i brottslighet.

Rikspolischefen Bengt Svenson var tydligare: ”Vad jag kan bedöma i dag finns det inget som helst stöd i lagstiftningen för detta.” Han menar också att det är troligt att många haft tillgång till det.

Hur många liknande som finns inom Svensons organisation blir nu hans och de regionala myndigheternas uppgift att ta reda på och redovisa för allmänheten. Det kräver anständigheten. För Skånepolisen är läget än mer akut, den etiska kompassen tycks just nu snurra fritt.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons