Annons
Ledare

Läge att flyga med Nato

Sverige klarar inte att upprätthålla försvarsförmågan på egen hand. Det är dags att alliera sig med Nato.
Ledare • Publicerad 24 april 2013
Borde vara Natoplan.
Borde vara Natoplan.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Under helgen har en tysk zeppelinare svävat över Sverige. Luftskeppet ingår i ett EU-projekt och har till uppgift att undersöka atmosfärens sammansättning. Zeppelinaren startade i Tyskland i lördags och landade samma dag i Ljungbyhed. Dagen efter gick färden vidare norrut. För den nyfikne har det varit enkelt att via nätet följa zeppelinarens väg i realtid.

Lika enkelt var det inte att följa den ryska flygstyrka som under långfredagens natt den 29 mars övade anfall mot Sverige. Men den svenska luftbevakningen hade koll på de två tunga bombplanen som flankerades av fyra jaktplan och genomförde en övning nära Gotska sandön. Som ett svar på främmande flygplan ska det ska det alltid finnas två startklara Gripenflyg. Den här natten fanns inga plan eller piloter redo. Det hade istället Nato som från Litauen sände upp två danska jaktplan för att på avstånd skugga de ryska flygplanen.

Annons

Händelsen, som avslöjades av Svenska Dagbladet (22/4), sätter än en gång fokus på tillståndet på det svenska försvaret. Det är allt annat än gott.

Efter att överbefälhavare Sverker Göranson i en intervju under nyårshelgen hävdade att det svenska försvaret bara klarar av att försvara en del av land i en vecka har försvarsdebatten varit het. Inte blev det bättre av att Natochefen Anders Fogh Rasmussen på Folk och försvars konferens i Sälen i början av året klart och tydligt redogjorde för att medlemskap krävs för att få hjälp från av den militära alliansen.

Så där står Sverige, med ett försvar som håller på att rustas ner och inte kan kalla på Nato om det kniper. Nu är det inte riktigt så illa med tanken på dagens säkerhetsläge. Det finns inga yttre militära hot i närområdet. Men läget kan förändras i den närmaste framtiden eftersom Ryssland planerar att göra stora militära satsningar.

Övningen som genomfördes under påskhelgen pekar också på ett nytt mönster, att ryssarna är mer aktiva med militära övningar. Trots det menar utrikesminister Carl Bildt (M) att försvaret inte ska reagera på allt.

”Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp”, säger han i en kommentar till TT.

Där duckar Bildt för själva kärnfrågan: Hur är den svenska beredskapen? Svaret får man när den prövas. Av det som hände på under påskhelgen står det klart att den inte är god.

Det svenska veckoförsvaret tycks inte ens räcka en dag. Nog borde det svenska flygvapnet vara bättre rustat än att passivt se på när den ryska militären leker krig i närheten av svenskt luftrum.

Denna gång ryckte Nato ut. Svaret på svenskt medlemskap eller inte i försvarsalliansen är därmed givet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons