Annons
Ledare

Kvitta ut skolkande politiker

Riksdagsledamöterna ska visa respekt för sitt uppdrag. Börja med att vara på plats.
Ledare • Publicerad 8 november 2013
Var är alla?
Var är alla?Foto: Foto: Erik Mårtensson / TT

De sitter i riksdagen för att lagstifta. Det är ett av de viktigaste uppdragen en svensk medborgare kan ha. 349 stycken är de. För många tycker en del. Tydligen också de själva eftersom riksdagsledamöterna i hög utsträckning skolkar från sitt uppdrag.

Så finurligt har de två stora blocken konstruerat ett system där de kvittar ut varandras frånvaro. En blå borta – en röd stryks, en röd borta – en blå stryks. Ibland fallerar det, som häromveckan när riksdagen röstade i frågan om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Annons

Men de rödgröna och SD förlorade omröstningen. Två socialdemokrater missade omröstningen, Vänsterpartiledaren hade åkt till Lund och hans utkvittning blev inte av och en SD-ledamot var på resa. Pinsamt för oppositionen – som visserligen hoppas att kunna ta upp sakfrågan igen.

Mikael Damberg (S) – en av dem som missade att rösta – vill att SD ska ingå i kvittningssystemet. De röstar ändå mest med regeringen, menar han. ”Det skulle bli väldigt tydligt att SD åtta av tio gånger röstar med regeringen”, säger han till Dagens industri.

Regeringen vill, så klart, inte ha med SD: ”Vi har inget intresse av att administrera våra egna förluster”, säger Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson till Di.

Det är en märklig idé att ett parti som är invalt i riksdagen per automatik ska ingå i ett kvittningssystem för sina ledamöter, en migrationsvänlig FP-väljare har föga gemensamt med en migrationsfientlig SD-väljare.

För några år sedan gjorde Uppdrag granskning en genomgång av riksdagsledamöternas närvaro i kammaren. Det visade att kvittningssystemet blivit till ett missbrukat skolkningsverktyg, dåvarande riksdagsledamoten Thomas Bodström kunde exempelvis kvitta ut sig för att jobba som advokat i domstol.

Riksdagsledamöterna är noggranna med att framhålla sin vikt för demokratin. Men då borde de också se till att visa riksdagens värde. Huvudregeln ska vara att ledamöterna är på plats när omröstningar sker. Frånvaro ska vara giltig. Kvittning ska vara ett undantag. Sverige hade en gång en lotteririksdag. Kvittningsriksdag är lika illa.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons