Annons
Ledare

Johanna Nylander: Kvinnor, ät rött kött!

Klimatet får inte gå före hälsan. De nya kostråden missar att understryka hur viktigt det är att få i sig järn. Särskilt kvinnor behöver äta en rejäl köttbit ibland.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 26 juni 2023 • Uppdaterad 27 juni 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Järnrik.
Järnrik.Foto: Claudio Bresciani/TT

De nya nordiska näringsrekommendationerna basunerar ut att fler ska spara ner på det röda köttet. Man bör inte äta mer än 350 gram kött per vecka av hälsoskäl. Av det bör så lite som möjligt vara rött – av klimatskäl.

Kostråd, rätt framtagna, är en bra guide till vad man egentligen behöver få i sig. Inte minst i olika stadier av livet. Barn och äldre behöver ofta andra mängder av näringsämnen än vuxna mitt i livet, och den genomsnittliga kvinnliga och manliga kroppen skiljer sig åt.

Annons

Om kostråden ska tas på allvar behöver de vara sakliga och tydliga med vad de grundas på, och hur de är utformade. Innan de nya rekommendationerna publicerades fick de kritik för att ammande kvinnor helt skulle avrådas att dricka alkohol, trots att alkoholkonsumtion inte påverkar ammande mer än andra. Det togs till slut inte med, vilket var bra. Beslut och råd om vad man ska stoppa i sin kropp borde fattas så nära som möjligt den det berör.

Det finns en poäng i att ta fram tydliga riktlinjer om hur kostval påverkar klimatet, inte minst i relation till vad man behöver få i sig för att hålla en näringsriktig och varierad kost. För proteinintaget går det hur bra som helst att äta vegetariskt, och rätt påläst fixar man resten med. Men det som saknas helt i de nya rekommendationerna är hur man tänkt sig att alla de som byter till en mer växtbaserad kost, eller väljer bort det röda köttet, ska få i sig tillräckligt med järn.

”Därför är de nya kostråden problematiska.”

De nordiska näringsrekommendationerna ska på sikt omvandlas till nationella kostråd. De i sin tur ligger till grund för måltidsplanering i offentlig sektor, näringsberäkningar och lokala riktlinjer. Därför har deras tolkning också betydelse, inte minst för alla som främst äter mat som andra lagar i storkök på skolor, sjukhus och äldreboenden.

Kvinnor med mens är den grupp som behöver mest järn för att må bra. Det är också den grupp som löper störst risk att få järnbrist, och de som äter minst av produkter som innehåller järn. Även om järn finns i vegetabiliska produkter är järnet från animalier mycket lättare för kroppen att ta upp, och det röda köttet innehåller mest av det.

Därför är de nya kostråden problematiska. Ska man ta in klimataspekten utan att äventyra kvinnors järnvärden ytterligare behöver man vara supertydlig med att det är män som kan minska sin konsumtion av det röda köttet, helt enkelt ge järnet till kvinnorna. Proteiner, till exempel för att underhålla en högre andel muskelmassa, finns det gott om i kyckling, ost och linser medan kvinnor är i mycket större behov av en saftig järnrik biff på tallriken.

Livsmedelsverket har ett stort arbete framför sig att hantera de nordiska rekommendationerna, men vikten av järn får inte glömmas bort när man avråder från kött.

Annons
Annons
Annons
Annons