Annons
Ledare

Kvalitet ger vinst

TA anser: Debatten om välfärden är märklig. Vinsten vore större med ett annat fokus.
Ledare • Publicerad 29 december 2012

Det säger en hel del att många i Socialdemokraterna tillsammans med hela Vänsterpartiet hellre diskuterar vinster i välfärden än kvalitet i välfärden. Det är som om ordet ”vinst” förmörkar sinnena. Som om det är viktigare att fokusera på medel än på mål.

Kvaliteten råder det nämligen inga delade meningar om, den ska vara god. Inget parti, inte ens de i socialdemokratiska vänsterögon så hemska högerkrafterna i regeringen, anser att människor ska lida – tro det eller ej. Syftet med att låta vinstdrivande företag utföra välfärdstjänster är desamma som att låta vinstdrivande företag städa, bygga eller hämta sopor: Alternativa utförare bidrar till att effektivisera och höja kvaliteten, inte sänka den. De flyttar makt från det offentliga och ökar valfriheten. Att det sedan har funnits klandervärda avarter av skatteteknisk natur visar snarare att skatte­systemet behöver ses över än att all vård, skola och omsorg måste utföras i gemensam regi.

Annons

Om man anser att välfärdstjänster ska vara så bra som möjligt, och därför ska konkurrensutsättas, måste man förstå företagandets villkor. Vinst är avkastning på satsat kapital. Utan vinst är det inte många som vill investera, då blir det inga företag. Utan vinst går det inte utveckla verksamheten så att den blir ännu bättre.

Enligt en undersökning som tidningen Dagens Samhälle har publicerat gjorde välfärdsföretagen i genomsnitt en vinst på 5–6 procent av omsättningen under 2010 och 2011. Vinsten efter skatt låg på 4 procent och av detta tog ägarna ut knappt hälften. Resten återinvesterades. Revisionsfirman Grant Thornton skriver i en färsk rapport att de stora vårdkoncernerna gör lägre vinster än småbolagen. ”Det är inga övervinster. Tvärtom. Deras marginaler räcker inte om den väntade konkurrensen om personal i framtiden leder till högre löner”, säger Pär Ekengren till tidningen. Sedan noterar han att välfärdsbolagens krav på avkastning är lägre än de krav staten ställer på sina egna bolag.

Den bärande frågan är alltså inte om vinst ska tillåtas, utan om det allmänna ska göra allt själv eller inte. Vunna erfarenheter säger att valfrihet och konkurrens har förbättrat välfärden. Detta inser, glädjande nog, många av väljarna. I en ny undersökning som United Minds har tagit fram på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Almega prioriterar svenskarna kvalitet högst. Viktigast är medarbetarnas kompetens, följt av tillgänglighet och bemötande. Insyn i ekonomisk redovisning och verksamhet, samt frågan om förbud mot vinst är minst viktigt.

Politikerna på vänsterkanten går inte i takt med folket.

Mest oroande är att i sex av tio kommuner saknas fortfarande alternativa utförare inom omsorgen. Kommunerna sköter allt själva, trots att ingenting visar att det är vare sig bättre eller billigare.

Vitsen med vård, skola och omsorg är att medborgarna ska få ut maximalt av satsad insats. Vitsen med vinsten är att stimulera dem som vill satsa för att göra välfärden bättre.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons