Annons
Ledare

Kunskapens barn överger Socialdemokraterna

I november 2007 var det klappat och klart. Statistiska centralbyråns, SCB:s, stora opinionsundersökning gav Socialdemokraterna 45,9 procent av väljarsympatierna.
Ledare • Publicerad 8 december 2011

Det var mer än dubbelt så mycket som Moderaterna och starkare än hela alliansen. Statsvetaren Sören Holmberg förklarade att regeringen Reinfeldt var rökt. Mona Sahlin var redo att bli statsminister, alliansen skulle bli en utförsäkrad parentes.

Fyra år senare är socialdemokratin i sin största kris någonsin. 27,7 procent skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag. Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld konstaterar att ”S pustar ut för att det inte blev värre”.

Annons

Detta illustrerar i sig hur allvarligt problemet är, ett problem som inte är begränsat till en partiledare. Och det intressantaste är inte de 27 procenten, utan vad som finns bakom dem.

SCB:s undersökning visar att Socialdemokraterna tappat greppet om flera grupper väljare. I storstäderna ligger de runt 20 procent. Det är inte enbart en moderat dominans det handlar om: i Göteborg och Stockholm är Miljöpartiet nästan ikapp.

I gamla S-starka Skåne och Blekinge är S frånkörda av Moderaterna, allra mest i Malmöregionen där M är överlägset störst med 40 procent. Det är enbart i nordligaste röda Sverige som Socialdemokraterna kommer upp i de siffrorna.

Det är tydligt hos SCB att Sverige är politiskt delat, och inte enbart geografiskt. Socialdemokraterna har tappat greppet om dem som arbetar. Inte ens bland de LO-anslutna når partiet över hälften av partisympatisörerna. Hos tjänstemannafacken är Moderaterna avsevärt mycket större – bland Saco-anslutna är S inte ens hälften så stora som M och mindre än MP.

Utbildningsnivån är lika avgörande den. Bland dem med minst treårig eftergymnasial utbildning är S nere under 15 procent, de flesta röstar på Moderaterna, de som vill vara progressiva och utmana går till Miljöpartiet.

Så kan man hålla på.

Hur ska då en självständig, välutbildad och arbetsam människa lockas till S? Juholt tror på återregleringar. Han har inte förstått att utbildade människor är vana att bestämma själva, betalar sina egna hyror, inte tror på gamla tiders monopol och aldrig någonsin kommer att klappa händerna på en förlåt-mig-turné för de närmast sörjande.

Siffrorna från 2007 visar hur snabbt opinionen kan vända. Det är möjligt att det kan vara en tröst för Socialdemokraterna i dag. Men det är en farlig tröst. Tillfälliga starka uppgångar är inte sällsynta för oppositionspartier, det var en klassisk moderatgren att vara bäst mellan valen. S klarar inte ens av det.

Håkan Juholt säger att Socialdemokraterna ska vara ett parti för alla. Han vill bygga ett kunskapssamhälle. Men den kunskapsbaserade ekonomi Juholt pratar om är i hög grad redan här och dess barn har övergivit Socialdemokraterna.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons