Petter Birgersson: Krig är den sämsta av världar – tyvärr måste vi anpassa oss till den
Det är lätt att hävda att alla åtgärder som enligt regeringen syftar till främja Sveriges säkerhet är förkastliga bara för att de inte är önskvärda. För önskvärda är de inte. Däremot kan de vara nödvändiga.
Inre gränskontroller är till exempel dåliga på många sätt. Det är också därför utgångspunkten för såväl det nordiska samarbetet som EU har varit fri rörlighet för medborgarna. De sydsvenskar som reser över landsgränserna är väl bekanta med de förstärkta gränskontrollerna sedan flyktingkrisen 2015. Kontrollerna är negativa för arbetspendling, vardagsresande, turism och den ekonomiska integrationen i stort.
Åtgärden handlar om att minska risken att människor med onda avsikter mot Sverige kommer in i landet. Den som inte tror att det föreligger en ökad sådan risk i nuläget har att motbevisa regeringen och dess information från säkerhets- och underrättelsetjänster. Den som hävdar att åtgärderna är ineffektiva och inte ökar säkerheten får framföra övertygande argument om det.
Men vi kan inte betrakta verkligheten med fredens glasögon på näsan.
Kriget mot Ukraina berör Sverige och våra grannländer direkt. Både Blekinge och Skåne har färjeförbindelser till Polen och Litauen på andra sidan Östersjön. Inklämt mellan de två länderna ligger den ryska exklaven Kaliningrad. Det enda som skiljer Kaliningrad från Rysslands allierad Belarus är den så kallade Suwalki-korridoren vid gränsen mellan Polen och Litauen – utan den korridoren skulle Ryssland, via Belarus, ha direkt landförbindelse med Kaliningrad.
Belarus diktator Lukasjenka låter sin armé öva tillsammans med de soldater ur Wagnergruppen som han numera hyser inom sina gränser. Lukasjenka framförde under sitt möte med Putin den 23 juli att Wagnersoldaterna trycker på för att ta sig in i Polen. Han hävdade samtidigt att Polen har ambitioner att annektera västra Ukraina. Putin sa några dagar tidigare att Polen suktar efter belarusiskt territorium (DN 23/7 och 21/7).
Det är ett omvänt propagandaperspektiv som talar om vilket läge Europa och Sverige befinner sig i.
I en sådan situation kan Ryssland och Belarus ta till många medel mot sina fiender i väst. Det omfattar även människor som rör sig över landsgränser. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki menar att Wagnersoldater nära den polska gränsen har för avsikt att hjälpa migranter över gränsen till EU eller att själva ikläda sig rollen som migranter (BBC 30/7).
Det är enkelt att som debattör kräva principfasthet i alla lägen. Det är en sund grundinställning att försvara rättigheter. En regering har dock också andra hänsyn att ta, där akuta eller potentiella säkerhetshot mot Sverige och svenskar är en avgörande del.
I en sådan situation är det särskilt viktigt att en minoritetsregering förankrar åtgärder hos oppositionen och dess ledande företrädare. Det skulle stärka trovärdigheten i nödvändigheten av skarpa inskränkningar om statsministern och oppositionsledaren uppträde gemensamt i krislägen. Det gäller såväl tidigare socialdemokratiska regeringar som den nuvarande borgerliga.
Det skulle också sansa spekulationer om att det handlar om de första stegen mot en auktoritär stat och nedmontering av demokratin. Trots allt är den som vi tillsammans har att försvara mot yttre fiender.