Annons
Ledare

Kraftfullare insatser krävs i Vellinge

Vellinge kommuns motstånd under 25 år till att ta emot flyktingar sätter tydliga spår.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2010

Det visar inte minst förra helgens händelser i Höllviken. När ett trettiotal medlemmar från Judiska församlingen i Malmö besökte sin kursgård i Höllviken blev de trakasserade av ett tjugotal ungdomar som skanderade ”heil Hitler”, ”judesvin” och ”judejävlar förstör Höllviken”. Ungdomarna, som uppges vara i 13–14-årsåldern, kastade även ägg mot fönster och väggar.

Polisen i Vellinge har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp och har fått in namn, några uppges bo i Vellinge kommun.

Annons

Den politiska ledningen, kommunalrådet, Lars-Ingvar Ljungman (M) och kommunens borgmästare Göran Holm (M), är chockade över det inträffade. Ljungman säger att skolan har fått mer pengar för värdegrundsarbete men att det inte tycks ha hjälpt.

Främlingsfientlighet kan ta olika uttryck och måste alltid bekämpas här och nu. Det inträffade kan inte bortförklaras som ett oskyldigt pojkstreck. Bakom vare barn finns det föräldrar, ytterst har de ett stort ansvar för hur barnen agerar och vilken värdegrund de förmedlar till sina barn.

Men politikernas roll för att forma attityderna i samhället ska inte underskattas. Vellingemoderaterna med Holm och Ljungman i spetsen har tidigare tydligt visat vad de tycker, flyktingar har inte varit välkomna i kommunen.

En vändning kom förvisso i januari i år då kommunstyrelsen i Vellinge beslutade man skulle teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot 5–8 flyktingbarn. Ett tjugofemårigt motstånd att ta emot flyktingar i kommunen var över.

Det hårdnackade motståndet från Vellingemoderaterna till att ta emot flyktingar har lett till att främlingsfientligheten fått rota sig i kommunen. Att vända den trenden kräver kraftfulla insatser från politikerna. Det är dags för Ljungman och Holm att ta sitt ansvar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons