Annons
Ledare

Kompromissbygge

En ny uppgörelse om att förenkla för andrahandsuthyrningar är välkommen men borde varit mer offensiv.
Ledare • Publicerad 24 juni 2013
Låt inte lägenheterna stå tomma.
Låt inte lägenheterna stå tomma.Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Tomma lägenheter är dumma lägenheter – och inte bra för Sveriges tillväxt när det råder stor bostadsbrist på många ställen i landet. Därför har regeringen arbetat för att göra det enklare för landets alla bostadsrättsinnehavare att hyra ut sina lägenheter. Det har gått trögt, dels har oppositionen röstat emot en sådan förändring, dels har protesterna varit högljudda från organisationer och föreningar.

Men nu ser det ut som att finnas en lösning. På DN debatt (21/6) presenterade bostadsminister Stefan Attefall (KD) tillsammans med tre tunga företrädare från HSB, Riksbyggen och organisationen Bostadsrätterna en uppgörelse som förenklar uthyrning i andra hand.

Annons

Genom att regeringen nu har knutit till sig tre stora aktörer lär motståndet från framför allt Socialdemokraterna och Miljöpartiet vekna. Förhoppningsvis kan därmed riksdagen besluta om att förenkla reglerna.

Som läget är i dag kan ägaren till en bostadsrätt inte själv bestämma om man vill hyra ut sin lägenhet i andra hand, föreningens styrelse måste först ge sitt godkännande. Det skapar en tröghet på bostadsmarknaden som inte matchar en ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

I dag krävs det ”beaktningsvärda skäl” för att hyra ut en bostadsrätt. Detta ska nu enligt den nya uppgörelsen ändras till bara ”skäl”. Det innebär att föreningen fortfarande måste godkänna andrahandsuthyrningar men att det blir mycket svårare att säga nej. Regeringen kommer även att lägga fram ett förslag om att det ska införas en avgift för att andrahandsuthyrningar. Det kan ses som en eftergift från regeringens sida för att med de stora bostadsrättsorganisationerna.

De förslag som Stefan Attefall och de tre företrädarna lägger fram anser de vara ”en rimlig avvägning mellan bostadsrättshavarens rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand och föreningens intresse av en fungerande förening”. Men det är snarare en klassisk kompromiss; från början ville regeringen ge bostadsrättsinnehavarna ännu mer inflytande över sin lägenhet.

Svensk bostadspolitik behöver vara mer offensiv för att lösa de strukturella knutarna med att det byggs alldeles för få nya bostäder och att många inte har tillgång till en egen bostad.

Men som vanligt när det är många inblandande aktörer som vill vara med och säga sitt får man var glad över de små framsteg som ändå görs. Den nya överenskommelsen om enklare uthyrning är inte tillräcklig men innebär några steg i rätt riktning.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons