Annons
Ledare

Kompetens sitter inte i håret eller hudfärgen

I en upplyst demokrati lyssnar vi till ord och bedömer handlingar. Vi bryr oss mer om åsikter och kompetens än ålder, kön, etnicitet, musiksmak eller skonummer. Eller hur? Kan vi inte snälla enas om det? :)
Ledare • Publicerad 22 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Anders Wiklund/TT

Nya kulturministern Amanda Lind (MP) har dreadlocks, det vill säga ungefär samma frisyr som Bob Marley (typ). För det har hon sedan presskonferensen på måndagen hånats och kallats hippie, ibland kärleksfullt men också med förakt. ”Ska man företräda folket bör man ha mognat så pass att man inte spökar ut sig med dreadlocks”, skrev någon på Twitter. Fler liknande kommentarer har fällts.

Det är osmakligt hur en kvinnas frisyr kan bli föremål för häcklande. Det är ju för sjutton inte det som sitter utanpå skallen som ska användas i nya jobbet utan det hon har inuti.

Annons

Om vi gillar att ha hästsvans, klä oss i sneakers eller gå i pärlhalsband är vår ensak och något som ett sunt och friskt samhälle ser förbi. Risken är annars att man missar kompetens hos en men luras att tro att någon annan är ett geni – enbart baserat på fasaden.

Låt oss snälla undvika att bli en slags moralpoliser som med verbal påtryckning hämmar och begränsar. Lyssna och ta in orden, hur en människa är. Visst kan man tycka att vissa stilar är förskräckligt fula, men vänligen låt dina medmänniskor vara som de är, så länge de inte skadar någon annan.

Samma ytlighet som finns i kritiken av Linds hår kännetecknar så kallad identitetspolitik. Nyligen fick jag kritik på Facebook för en ledare om hederskultur, men inte på grund av innehållet, utan på grund av att jag var en ”Vit höger kvinna” som ”menar sig tala för kvinnor i förorten”.

Den här typen av tänkande är enormt destruktiv. Vad menade skribenten? Ska jag enbart få skriva för andra vita 45-åriga kvinnor som har 37 i skonummer och gillar espresso och Bonde söker fru? Får jag inte längre ha synpunkter på skolan, pensionerna, försvaret eller det som händer i Venezuela? Ska jag lämna kvinnor som bor i utanförskapsområden åt sitt öde för att jag själv bor i stan? Så grymt. Så dumt.

När SSU:s ordförande kritiserade att ingen minister är under 38 år gav han sig in på en otrevlig linje. Även äldre personer kan faktiskt representera yngre och även yngre kan tala för äldre. Alla syrier tycker inte lika och jag delar definitivt inte alla åsikter med Gudrun Schyman fast vi båda är kvinnor. Politik är inget krig mellan grupper och intressen utan i debatten möts människor med olika syn på relationen mellan stat och individ, frihet och ofrihet, rätt och fel.

Politik handlar om värderingar och ideologi, och jag hoppas få leva i en värld där vi väljer partier och perspektiv utifrån vad vi tycker snarare än utifrån hur vi ser ut i håret, vilken hudton vi har eller när vi är födda. Det är det inre som räknas.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons