unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Köer tvingar fram en ny vårdmodell

De vårdköer som inte växer står stilla. Tiotusentals människor runt om i Sverige har väntat mer än vårdgarantins 90 dagar på ett första besök i specialiserad vård, på en operation eller någon annan medicinsk åtgärd.
Korta vägen hit.
Korta vägen hit.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Kanske uppfattas det som ett slags nödvändigt ont, ett naturligt resultat av personalbrist och underskott i vårdbudgetarna. Sanningen är dock att vårdköerna är en politisk skapelse, en modell för att ransonera vården och pytsa ut pengapåsen i jämn takt över året, eftersom regionerna inte anser sig ha råd att vårda alla i den takt som skulle behövas för att få bort köerna. Resurser för att behandla patienter finns inom de flesta vårdområden, men utnyttjas inte eftersom ingen är beredd att betala.

Utöver att vårdköerna orsakar stort lidande är det dessutom tveksamt om man sparar några pengar på att inrätta dem, eftersom människor riskerar att bli sjukare och kräva mer eller dyrare behandling under tiden som de väntar på vård. Men genom den vårdmodell och -organisation vi har är det svårt för regionerna att göra så mycket annorlunda.

Det är därför helt rätt, som tankesmedjan Timbros vd Karin Svanborg-Sjövall och Nima Sanadaji, vd för tankesmedjan ECEPR, skriver i den nysläppta rapporten “Ålderskris”: Sverige måste diskutera en ny vårdmodell.

I rapporten går författarna igenom Nederländernas vårdsystem. De har, i likhet med Sverige, en solidariskt finansierad vård som innebär att ingen blir utan vård för att den saknar medel. Men till skillnad från i Sverige finansieras huvuddelen av systemet med privata medel, genom att människor köper obligatoriska sjukvårdsförsäkringar från privata bolag. Därtill är i princip alla utförare privata aktörer, som försäkringsbolagen köper vård av.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Både beställarfunktionen och själva utförandet är alltså konkurrensutsatt. Resultatet är att den nederländska vården presterar bättre i stort sett över hela brädet. Tillgängligheten är betydligt bättre samtidigt som vårdkvaliteten är likvärdig. Tid hos en familjeläkare kan ofta ordnas samma dag. Väntetiderna för insatser som prostatektomi eller en knäledsoperation är hälften av vad de är i Sverige.

Och allt detta utan att mer resurser läggs på vården. Som andel av BNP ligger Nederländerna till och med lägre, på 10,1 procent, jämfört med 10,9 för Sverige.

Styrningen av vården är redan nu under stark press. Vårdköerna har sedan den rödgröna regeringen tillträdde i många fall fördubblats. Det kommer dessutom att bli värre. Sverige står inför en demografisk utmaning, där allt fler äldre kommer att behöva vård och omsorg de kommande åren. Sveriges Kommuner och Landsting uppskattar att 35 miljarder kr saknas i kommunsektorn till år 2022.

En effektivare styrning av vården är därmed ett måste. Och förmodligen kommer det att kräva ökade inslag av såväl privat finansiering som privata utförare.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Larm om brand ute vid Nygatan i Trelleborg. Man skjuten i Malmö.

Grönsvarta Skansen säkrade spel i femman men här rödklädda Skegrie missar kval till division fyra efter helgens omgångar.

Sport

Skansen säkrade kontraktet i femman

Men Skegrie missar kval till division fyra.

FC Trelleborgs spelande tränare Chimezie Ojiego tar sig fram mot rödklädda BK Flagg.

Sport

FCT säkrade femteplatsen

Femetta innebär femteplats i division fyra.

Dardan Kastrati ler efter ett av sina tre mål mot Gylle. Här klappar han om Asmir Rozajac som gjorde två mål för FC City Trelleborg som vann med 7–1.

Sport

Trelleborgs nya klubb stormar mot femman

Det nya laget har ännu inte förlorat.

Vikings Tobias Dyk försöker ta sig fram mot Alvesta.

Sport

Ishockey: Vikings tappade premiären i sista perioden

Nyförvärvet: ”Vi skulle trampat igång det tidigare.”

Det strider inte mot sekretessen att lämna ut en förteckning över vilkas datorer som stals vid ett inbrott på Rådhuset. Det har kammarrätten beslutat. Kommunen måste nu lämna ut handlingen.

Trelleborg

Kommunen vägrade lämna ut allmän handling – får bakläxa

Måste lämna ut en förteckning över vilkas datorer som blivit stulna.