Annons
Ledare

Knökfulla fängelser är en säkerhetsfara

Det är för många utländska medborgare i svenska fängelser. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill därför öka överföringen av icke-svenska intagna.
Ledare • Publicerad 17 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) fikar efter fler röster med löften om att fler ska i fängelse, men då måste de också få plats.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) fikar efter fler röster med löften om att fler ska i fängelse, men då måste de också få plats.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

“Det finns ingen anledning för Sverige att fylla våra fängelser med fångar som egentligen inte ens ska återrehabiliteras här”, säger han till Aftonbladet (15/7).

Det är bra, men det behövs fler åtgärder för att minska överbeläggningen på svenska fängelser. Enligt SVT (11/7) har rapporterade våldsincidenter ökat med 39 procent mellan intagna och med 65 procent mot personal på två år. Det är inte konstigt. På fyra år har antalet intagna stigit från 85 procent till 95 procent av maxgränsen. Trängsel brukar resultera i bråk.

Annons

Ökat våld på anstalterna är inte det enda problemet med överbeläggning. Våldsbejakande extremism riskerar att slå rot i trånga fängelser med mycket bråk mellan fångarna. Med en skärpt terrorlagstiftning kommer dessutom fler terrorister att låsas in, vilket kan leda till ökad spridning av våldsbejakande ideologier.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp måste Kriminalvården hålla ett särskilt öga på terrordömda, eftersom dessa är “rockstjärnor i den här världen och kan få många efterföljare” (Omkrim 6/2015). Dessutom råder stor brist på imamer. På anstalten Kumla, ett av Sveriges högriskfängelser, är en tredjedel av fångarna muslimer. Ändå finns inte en enda imam för att andligt vägleda de intagna, vilket ökar risken att radikala åsikter får fäste.

Vad gör vi när häktena är fulla och fängelserna inte kan ta in en fånge till? Morgan Johansson har sagt att statens kapacitet att låsa in folk kommer att bli den stora frågan nästa mandatperiod. Det borde ha varit denna, och förra, mandatperiodens stora fråga. Hårdare straff och krafttag mot brottsligheten blir verkningslöst utan någonstans att hålla de frihetsberövade inlåsta.

I överfyllda fängelser finns inga möjligheter att flytta på fångar som misshandlar andra intagna, som sprider religiös propaganda eller ägnar sig åt gängbildning. Personalens arbetsvillkor försämras och utrymmet till rehabilitering och anpassning till ett normalt liv på andra sidan gallret minskar. På så vis riskerar dömda att vara ännu farligare när de kommer ut, och en negativ spiral skapas.

Att överföra fångar som egentligen inte ska vara i svenska fängelser är en bra start. Men det kommer inte att räcka.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons