Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Klimataktivisterna är då rakt inga hjältar

De som hindrar folkvalda från att träffa föreningar ska förebrås och lyftas ut.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Legitim. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).Foto: Henrik Montgomery/TT

Marodörer. Man kan inte beskriva klimataktivister som stoppar folkvalda politiker ifrån att delta i evenemang på något annat vis.

På onsdagen skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ha medverkat på ett arrangemang i Fossilfritt Sveriges lokaler i Stockholm. Hon skulle ha tagit emot cementbranschens uppdaterade färdplan för nollutsläpp och deltagit i ett samtal inför publik. Men hon fick med kort varsel ställa in på grund av säkerhetsskäl.

Annons

I ett inlägg på Facebook förklarar statsminister Ulf Kristersson (M) att Romina Pourmokhtari inte kunde vara med på grund av Extinction Rebellion. Det är en grupp människor som tar sig rätten att ställa sig över såväl sansade samtal som lagboken.

I klimatkrisens namn blockerar de vägar och försvårar för människor att ta sig fram. Det uttalade syftet är att ”eftersträva massmobilisering och en stark opinion för att åstadkomma systemförändring”.

Mycket lite talar för att klimatrörelsens vägblockader och attacker på kända konstverk får några som helst effekter på klimatet. Däremot är deras avsaknad av respekt för konstskatter, privat egendom och demokratin provocerande och farlig.

Frågan är också om de vinner folks sympatier – eller om de inte snarare skapar berättigad irritation.

”Bara för att man vill gott får man inte uppföra sig illa.”

För hur skulle det se ut om vi alla struntade i de påbud vi inte gillar och därför bröt mot lagar och regler efter eget huvud? En sådan anarki vore förfärlig att leva i.

Bara för att man vill gott får man inte uppföra sig illa.

Önskar man förändra något är det fritt fram att engagera sig i demokratisk ordning. Gå med i ett parti, ställa upp i val, skriva insändare eller lägga upp videos i sociala medier. Vi har en utvecklad demokrati och mycket långtgående yttrandefrihet i det här landet som man med fördel får utnyttja.

Romina Pourmokhtari brukar tala om hur viktigt det är att förankra beslut och att befolkningen måste känna att miljö- och klimatpolitiken är legitim. Man kan inte kräva att folk ska sätta på sig tagelskjorta, ställa av bilen och sluta att flyga helt. Det är mycket bättre att snabbt skala upp grön teknik, fossilfri energiproduktion och elektrifiera samhället. Dessutom ligger Sverige redan i den internationella toppligan.

Enligt EU-kommissionens årliga statistik över koldioxidutsläpp från världens länder står Sverige för en promille. Kina ensamt står för 33 procent, USA för 13 procent, Indien för 7 procent och EU:s 27 länder totalt för 7 procent. Kina har femdubblat sina utsläpp de senaste 30 åren medan Sverige har minskat sina med en tredjedel. EU:s klimatmål är dessutom mycket ambitiösa.

Folk borde därför vända ryggen till dem som använder primitiva metoder och vill att vi i Sverige ska tillbaka till stenåldern. Aktivisterna är då rakt inte de godhjärtade hjältar som de försöker framställa sig som.

Annons

Dessa totalitära krafter ska helt enkelt inte få störa och förstöra politiska möten.

Annons
Annons
Annons
Annons