Annons
Ledare

Kinhults fajt mot Stockholm

I egenskap av regionstyrelsens ordförande ska Pia Kinhult (M) tala om Skånes stora potential.
Ledare • Publicerad 12 november 2013

Bilden av en framgångsrik region är viktig både för marknadsföringen mot skåningarna och ut mot omvärlden. I Skåne ska vi känna att det här är den stora världen börjar. Det är ju faktiskt sant, dessutom.

Unga smarthjärnor, entreprenörer, investerare, företag och forskare ska se att Skåne är platsen att vara på. Hur är det nu det heter? Jo, ”Livskvalitet i världsklass.”

Annons

Samtidigt måste Kinhult gnälla. Förklara för centralmakten i Stockholm att Skåne inte alls mår så bra. Att Malmös segregation, rykte om antisemitism och låga skattekraft drabbar hela landsänden. De måste få veta att Skåne behöver mer investeringar i infrastruktur för att verkligen bli den tillväxtmotor alla pratar om.

I Dagens Samhälle (7/11) intervjuas Kinhult och då upprepar hon återigen svaret på den eviga missuppfattningen som Stockholmarna kör med för att undvika att tala om nya infrastrukturpengar: ”Öresundsbron betalas ju av de regionala pendlarna: den är samhällsekonomiskt finansierad tre gånger om.”

Frågan är om Stockholm kommer att lyssna. Huvudstaden har länge drömt om utbyggd tunnelbanan. Och nu hurras det över kung och fosterland för att Alliansen gett klartecken till att gräva nya tunnlar för 19,5 miljarder kronor och köpa tåg för ytterligare flera miljarder. ”Regionen är mycket viktig för den samlade svenska ekonomin”, skriver de fyra partiledarna på DN debatt (11/11).

Det är sant. Stockholm drar. Men frågan är om Skåne också ska vara med och dra eller nöja sig med att hänga efter i en lös tamp. Kinhult får fortsätta att tjata, tjata och tjata. Även om rollen som tjatmoster är motsatsen till livskvalitet i världsklass.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons