Annons
Ledare

Kievs tyrann

Ukrainas president är en mördare och ynkrygg.
Ledare • Publicerad 22 februari 2014
Ansvarig.
Ansvarig.Foto: Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Hur kan man mörda dem som man svurit att man ska beskydda och verka för?

Det Viktor Janukovitj gör är grymt och fullkomligt obegripligt.

Annons

Carl Bildt och hans kollegor gör sitt bästa i konflikten genom att utdela sanktioner, men vad är reseförbud mot prickskyttar? Vad är ett ”fördömande” mot militära vapen? Den som tror på demokratiska metoder kan känna sig maktlös när galenskapen tar över i världen. Om man slår tillbaka är man lika ond som dem. Om man vänder andra kinden till är man flat och feg. Hur hitta ett läge där i den grumliga mitten?

Mycket händer nu och när du läser detta är läget ett annat än när texten skrevs. Men vad vi vet är att i ett land inte långt bort från oss, i en av Europas huvudstäder, dödas demonstranter. En efter en faller de för kulorna. Uppgifter säger att fler än 100 dog bara under torsdagen. Vad kan vi göra mer än att säga: Detta är inte vårt språk. Ni talar kulor, vi kärlek.

Det ukrainska parlamentet har manat myndigheterna att sluta skjuta mot demonstranter och beordrat polis och militär att dra sig tillbaka från centrala Kiev. Men den vapenvila som utlovades strax innan blev en såpbubbla som föll mot marken liksom de män som visste att detta kunde hända och som ändå stannade på torget, som offer för ett friare Ukraina. Hur kan man lita på det som sägs i parlamentet?

Förhoppningen finns ännu att Ukraina ska komma närmare EU och att man genom samtal kan rädda 46 miljoner människor ur händerna på en tyrann. Än hoppas EU:s beslutsfattare att det associationsavtal som ratades i november ska skrivas på. Därav en mjuk linje mot Janukovitj just nu. Alltför hårda sanktioner mot presidenten skulle dessutom knuffa landet än närmare Moskva. Ukraina ligger granne med Polen, Rumänien, Slovakien, Ungern, som en sköld mot Putin. Hittills.

Demonstranterna bad i höstas om att Ukraina skulle föra samtal med Europeiska Unionen. Nu bränner de däck för att förvirra dem som skjuter mot deras ord. Man vill svära. Det hjälper inte mycket men känns ändå bra.

Petter Birgersson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons