Annons
Ledare

Katten blev randig och majsen stor

”Köttet blir inte godare!” Mannen i reklamen för City gross är stolt över att kedjan bara har svenskt fläsk av grisar som inte ätit genmodierad gröda (GMO).
Ledare • Publicerad 24 september 2010
Protest i Italien mot genmodifierad majs.
Protest i Italien mot genmodifierad majs.Foto: 

Och reklamen har helt rätt – maten blir inte god­are av GMO, men den blir faktiskt inte sämre heller.

Vi är fler än sex miljarder människor på jorden som alla ska ha mat. Det betyder att vi på en yta som inte är mer än drygt en tredjedel av en fotbollsplan, ska odla all vår mat, råvara till våra kläder, foder till grisar och kycklingar. Till våra betesdjur finns två tredjedelars fotbollsplan till var man och kvinna. En fotbollsplan åker och betesmark ska alltså föda varje människa ett helt år.

Annons

Ska man då odla ”naturligt” utan konstgödsel och GMO kommer maten inte att räcka. Så enkelt är det.

Och även om genmanipulation låter illa så har människan ägnat sig åt detta sedan vi tämjde de första djuren. Vi avlade på snälla hundar, kor som producerade mycket mjölk och goda köttiga kalvar och vi har omplanterat den bästa majsen, det bästa vetet och odlat den finaste potatisen. Så har vi snabbat på evolutionen till vår egen fördel.

Genmodifiering går snabbare numer och handlar ofta om att grödor ska kunna stå emot insekter och ogräsgift. Det är inte alltid enkelt – egenskaperna kan spridas till fler – och det blir ju inte helt lyckat om ogräset kan stå emot ogräsbekämpningen.

Men det handlar också om att få fram mer mat till en lägre kostnad. Snabbväxande majs till exempel.

Minns vad potatisen gjorde mot svälten i Europa. Plötsligt kunde alla äta sig mätta på kolhydrater – och potatisen kunde förvaras över hela vintern. Det är vad GMO kan göra för världen.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin är skeptisk till om GMO-grödor kommer att behövas.

”Det finns många argument emot GMO, till exempel att det inte är rätt att privata företag har patent på grödor.”

Det är en mycket märklig argumentation. Forskningen i sig är möjligtvis okej men inte att någon kan göra profit på den? Med den argumentationen kan inga företag bedriva forskning och den kommer antingen bli statligt beroende eller inte genomföras alls.

City Gross säger i sin reklam att alla måste få välja. Självklart är valfrihet bra, men hos dem kan man ju faktiskt inte välja, för valet har redan gjorts. Det blir nationalistiskt fläsk på gris som är uppvuxen med grödor utan GMO. Det är inte valfrihet, det är bara att se till att det blir mindre mat i världen i morgon.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons