Annons
Ledare

Karin Pihl: Karin Pihl: Nato är vår enda garant

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen som regeringens mest populära statsråd.
Karin Pihl
Publicerad 12 januari 2018
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Peter Hultqvist kan inte stå ensam.
Peter Hultqvist kan inte stå ensam.Foto: Bernd von Jutrczenka

Hans politiska linje har uppenbarligen högt förtroende bland befolkningen. I en opinionsundersökning från DN/Ipsos säger 44 procent av de tillfrågade att de inte vill att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Det är en ökning med fyra procentenheter på ett år. En dryg tredjedel av svenskarna ställer sig positiva till ett medlemskap.

Under Hultqvists tid som försvarsminister har synen på säkerhetspolitik förändrats. Från att ha fokuserat på internationella insatser kretsar försvarspolitiken nu kring att rusta upp Sveriges försvar. Anslagen har ökat och värnplikten har återupplivats. Dessutom har försvarsministern månat om det internationella samarbetet.

Annons

Det är bra att politiken går i en ny riktning. Men den som tror att omsvängningen i försvarspolitikens inriktning innebär att Sverige nu skulle kunna strida på jämlika villkor mot exempelvis Ryssland har fel. Det skulle inte ens höjning av försvarsanslagen till Nato-rekommendationen på två procent av BNP ändra på.

Att upprusta försvaret efter åratal av svältdiet tar dessutom tid. Ett stort framtida problem rör personalförsörjningen. En stor del av Sveriges officerare börjar närma sig pensionsålder. 2000-talets nedskärningar kommer att ha stora konsekvenser även in på 2020-talet. Det tar tid att utbilda ledare, och bristen på chefer inom försvaret kommer givetvis att få konsekvenser för Sveriges försvarsförmåga.

Sverige är helt enkelt beroende av internationell hjälp vid en kris- eller krigssituation. Internationellt samarbete är också temat för diskussionerna under söndagen. Nato finns givetvis med på dagordningen under Folk och Försvar, liksom nordiskt och europeiskt samarbete.

Det händer mycket på samtliga fronter. I november förra året klubbades det nya EU-samarbetet Pesco, och samverkan med Finland ska framöver förhoppningsvis inkludera civilförsvaret. Men, precis som Hultqvist framhållit: Pesco är ingen försvarsallians, utan handlar om samarbete vid övningar och att upprätta en försvarsfond för forskning och utveckling.

Garanten för att Sverige ska klara av att försvara sig hänger på internationell hjälp. Den enda garanten för en sådan hjälp är Nato. Av de som ställer sig skeptiska till Natomedlemskap tror sex av tio att försvarsalliansen ändå skulle hjälpa Sverige om det behövs. Men hur det blir med den saken vet vi inte förrän en eventuell konflikt skulle uppstå. Och det vore ju snopet om det visade sig att Nato skulle bedöma att det inte är värt att lägga kraft på att försvara Sveriges territoriella integritet.

Som tur är finns en lösning på den saken, och det är att bli medlem. Peter Hultqvist kan teckna hur många samarbetsavtal han vill, den yttersta garanten för hjälp vid en krissituation är att gå med i Nato.

Annons
Annons
Annons
Annons