Annons
Ledare

Karin Pihl: Karin Pihl: Fimpa regeringens krig mot snuset

Snuset är rökfritt. Därför bör staten hålla fingrarna borta.
Karin Pihl
Publicerad 15 mars 2018
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karin Pihl
Karin Pihl

Politiken har en tendens att leta problem där de inte finns. I stället för att ta till sig devisen ”om det inte är trasigt, laga det inte”, vill politiker ibland hitta på nya regleringar och lagar som ingen efterfrågat och som inte gör livet bättre för någon.

Ett tydligt exempel på detta är regeringens förslag om en ny tobakslag. I slutet av januari lämnade socialminister Annika Strandhäll över remissen till Lagrådet.

Annons

Lagrådsremissen innehåller förvisso en del förslag som säkert kommer uppskattas på vissa håll. Att det ska bli olagligt att röka på uteserveringar och i lekparker gläder säkert de som anser att det är obehagligt att be en rökande främling att visa lite hänsyn. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att regeringen med sina nya förslag kommer att orsaka rejäl huvudvärk för alla Sveriges småhandlare. Regeringen vill nämligen att självbetjäning ska bli olaglig, alltså att kunden tar en dosa, lägger fram på disken och sedan betalar. ”Vid detaljhandel får tobaksvaror inte tillhandahållas så att kunden får tillgång till varorna innan de har betalats”, kan man läsa i remissen.

Fyra av tio handlare har snuskylen framför disken, vilket blir omöjligt med det nya lagförslaget. Små butiker riskerar alltså att bli tvungna att bygga om sina lokaler, alternativt sluta sälja snus.

Det är en sak att staten värnar folkhälsan. Sverige har förvisso lägst andel rökare i Europa – bland annat eftersom vi snusar i stället, vars hälsoeffekter inte ens är i närheten av cigarettbruk. Att motverka att ungdomar får upp ögonen för cigaretter, och att de som vill sluta får all hjälp att göra det, är ändå självklart. En rökfri livsstil är bland det bästa man kan göra för sin hälsa och slår all världens spinningpass och chiapuddingar.

Men på vilket sätt främjas folkhälsan av att snusare inte får ta dosan själv, lägga på disken och betala, utan måste be om ett kassakvitto för att hämta ut snuset ur en apparat? Är det den extra promenaden från kassan till snusautomaten som man vill främja?

Kanske ligger förslaget i linje med ambitionen att minska exponeringen av tobaksprodukter. Men en stor apparat där det står ”här hämtar du ditt snus” i versaler ger mer exponering än en snuskyl inklämd mellan chokladkakorna och serietidningarna.

Det är nästan så att man misstänker att ambitionen är att göra livet surare för människor som unnar sig en prilla till eftermiddagskaffet.

Att göra livet lite bökigare för människor är dock inte statens uppgift. Om dessa förslag når riksdagen bör den borgerliga oppositionen trycka på nej-knappen.

Annons
Annons
Annons
Annons