Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Kan inte någon det är synd om, strejka någon gång?

Trots löner de flesta bara kunde drömma om varslar Hamnarbetarförbundet om strejk – igen. Är det inte hög tid för någon yrkesgrupp som det faktiskt är synd om att gå ut i strejk i stället?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 28 juni 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Strejkvana.
Strejkvana.Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarförbundet – som bröt sig ut ur LO 1972 – är i farten igen. På tisdagen varslade fackförbundet om strejk från den 6 juli till den 11 juli i Göteborgs roro-terminal och i Helsingborgs hamn. Samtidigt varslas om övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad i Hallands hamnar (TT den 27 juni).

Eftersom hamnarna är kritiska för varuflödena in och ut ur landet blir samhällskostnaderna för ett stopp skyhöga. Bara konflikten i Göteborg 2016/2017 mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals kostade Sverige hissnande 4,6 miljarder kronor.

Annons

Och 2019 hotade en konflikt mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet att lamslå hela Sverige.

Har då hamnarbetarna så dåliga villkor?

Enligt Statistiska centralbyråns lönestatistik tjänade en hamnarbetare i genomsnitt 37 600 kronor per månad år 2021. Det är dessutom något år gammal statistik.

”Men när gick lärarna ut i strejk senast? Sjuksköterskorna? Förskolepersonalen?”
Anders Gustafsson

Visst, det är inte någon direktörslön men å andra sidan krävs vanligtvis bara gymnasiekompetens och B-körkort. Utbildningar för att exempelvis köra truck eller hjullastare är meriterande men brukar erbjudas av arbetsgivaren.

Hamnarbetarförbundet är dock inte ensamma om att ta till konfliktvapnet.

I fjol höll piloternas strejk på att knäcka SAS. Strejken som bröt ut den 4 juli 2022 berörde 200 till 250 flygplan dagligen och upp emot 30 000 passagerare per dag (SVT den 4 juli 2022). Det var inte första gången.

Mellan 26 april och 2 maj 2019 strejkade piloterna med resultatet att drygt 4 000 flygningar ställdes in och över 370 000 resenärer drabbades. Det hela kostade SAS hundratals miljoner kronor i förlust (SvD den 14 september 2019).

Och 2016 strejkade SAS-piloterna i drygt fyra dygn, med konsekvenser som ovan.

Har då piloterna så dåliga villkor?

Jo, allt här i livet är givetvis relativt men enligt SCB:s lönestatistik var genomsnittlönen för en pilot år 2021 74 400 kronor.

Annons

I en internationell jämförelse sticker Sverige ut med mycket få strejkdagar. Men när svenska arbetstagare väl strejkar så verkar det inte bättre än att två kriterier ska vara uppfyllda: det ska vara en typisk manlig arbetsgrupp som dessutom är, relativt sett, välbetald.

Samtidigt fylls tidningsspalterna för jämnan med nödrop från lärare, socionomer, sjuksköterskor, undersköterskor och förskolepersonal om dåliga arbetsvillkor och arbetsledningar som inte vill lyssna. Yrkesgrupper som förenas av att de är kvinnodominerade och att de är verksamma i offentlig sektor. Inte sällan har de flera år på universitet bakom sig.

Men när gick lärarna ut i strejk senast? Sjuksköterskorna? Förskolepersonalen?

Vore det inte befriande om det någon gång var en yrkesgrupp som man känner sympati med som gick ut i strejk i Sverige?

Annons
Annons
Annons
Annons