Ledare

Juholts pinsamheter – Sveriges bekymmer

Håkan Juholt är yvig, ostrukturerad och har varken politisk eller social kapacitet att leda Socialdemokraterna.
Ledare • Publicerad 17 november 2011
Juholts favorituppställning.
Juholts favorituppställning.Foto: 

Analysen gjordes när ryktena började spridas om att försvarspolitikern från Oskarshamn skulle ta över efter Mona Sahlin. Juholt var visserligen en av Sahlins skarpaste kritiker och förklarade att Socialdemokraterna inte kunde ha en partiledare som ständigt var ifrågasatt och som lett partiet till ett historiskt valnederlag. Men att Juholt skulle ta över som partiledare?

Nej, det trodde inte ens han själv på. Det var nämligen Håkan Juholt som i en radiointervju gav recensionen ovan om sin förmåga.

Men snart stod han där som nyvald partiordförande. Högerfalangen hade förlorat med sin Mona Sahlin – partiledaren som gick till val med en politik hon inte gillade. Nu var det liksom dags för vänstern att få inflytande.

Juholts analys var träffande.

I sina politiska utspel har han gång på gång dragit till med full kraft på volley. Tyvärr hamnar bollarna oftast högt upp på läktaren. Han slänger ur sig saker som inte visar sig vara sanna. Som när det hette att samtal om pensionssystemet hade inletts med de fackliga centralorganisationerna. Det var påhitt. Eller att skolsegregationen är större i Sverige än i USA, något Juholt påstått flera gånger men som Skolverket avfärdar.

Eller för all del när Juholt nyligen ville sätta press på SVT genom att hävda att det fanns en överenskommelse med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att fortsätta bojkotta partiledardebatterna i SVT om alla oppositionspartier, Sverigedemokraterna inkluderat, ställdes på samma sida. Någon sådan överenskommelse kände inte de andra två partierna till.

Många har velat få kritiken mot Juholt till att handla som ett ondsint borgerligt mediedrev. Senast i lördags beskrev Heléne Fritzon, distriktsordförande för S i Skåne, och riksdagsledamoten Morgan Johansson i en debattartikel i Sydsvenskan (12/11) nedgången i opinionen med att den är en följd av ”skriverier” och ”mediedrev”.

Men det var Aftonbladet, med S-märkt ledarsida och vänsterextrem kultursida, som avslöjade att han flyttat in till sin sambo och låtit riksdagen ta över hela hyran för lägenheten. Det var licensfinansierade SVT som placerade Juholt på ”fel” ställe. Och det var partistyrelseledamoten Anders Johansson som i ett sms sågade Håkan Juholts vingliga insats i Ekots lördagsintervju.

”Det är så jävla illa.” skrev Johansson bland annat och avslutade ”Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av ­förfallet.”

Efter det har det interna sossekriget exploderat offentligt. Den yttersta partitoppen håller sig utanför, men andra debattörer som tidigare riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand från Helsingborg menar att Juholtmotståndarna i partiet ska hålla tyst.

Socialdemokraterna har det inte lätt, med medierna emot sig, det egna partiet fullt av femtekolonnare och en partiledare som med rekorddåliga opinionssiffror ställer ultimatum för att vara med i SVT:s partiledardebatter.

Det är synd. Sverige förtjänar en koncis, strukturerad och politiskt kapabel opposition.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.