Ledare

Johanna Nylander:…Jämställdhet är bra business

Ledare Artikeln publicerades
Johanna Nylander Foto: Johan Folin
Foto:privat
Johanna Nylander Foto: Johan Folin

Kvinnor som arbetar i mansdominerade yrken får ofta höra att de måste vara hårdhudade. Lära sig stå ut med jargongen, bli en av grabbarna och tåla ett och annat dåligt skämt.

Och visst, det är alltid en omställning att komma in på en ny arbetsplats. Kulturen ser olika ut på olika ställen. Internhumor kan – rätt använt – skapa samhörighet, men det kan också vara exkluderande och vara en del av en dålig arbetsmiljö.

Alla som någon gång gjort ett grupparbete vet att det inte alltid är lätt att komma överens med alla. Därför är det inte minst i arbetslivet viktigt med ett bra ledarskap. Att den som har ansvar för resultatet också kan fatta beslut om arbetsmiljön och ha mandat att lösa konflikter som kan uppstå.

De senaste veckorna har kvinnor runt om i hela världen vittnat om orättvisor på arbetsplatser, som ofta bottnat i sexism eller osunda maktkulturer. Mediemän med hög status har kunnat bete sig hur som helst mot yngre kvinnor i sin närhet utan att det gett konsekvenser. Kändisskapet har vägt så tungt att ingen har velat bli tillräckligt mycket ovän med männen i fråga för att kräva repressalier.

Men sexism kostar pengar, och det är dåligt chefskap att hålla sig med ojämställda arbetsplatser. Dålig arbetsmiljö leder ofta till dyra sjukskrivningar, det kostar att nyanställa när någon har fått nog och sagt upp sig, och det är ett enormt resursslöseri att förbise kvinnor och inte ta tillvara all kompetens.

God arbetskultur premierar kunskap och bra resultat före att vara en schysst snubbe. Meritokrati gynnar alla inblandade och inte bara kvinnor. Långt ifrån alla män trivs i, eller mår bra av, de hårda jargonger som finns i många branscher, utan vill mest bara göra sitt jobb. På jämställda arbetsplatser kan kvinnor vara mediokra ibland och göra misstag utan att det har med deras kön att göra, de kan vara bestämda utan att kallas för jobbiga, och det går att ha en dålig dag utan att bli kallad för överkänslig.

Det är de osynliga strukturerna som är svårast att förändra, men de är minst lika viktiga. Att bjuda med kvinnliga kollegor på den där ölen efter jobbet i stället för att tänka att det bara är för grabbarna, att bygga nätverk med både män och kvinnor och att fundera ett varv extra när det är dags för befordringar. Män är inte naturliga ledare bara för att de har ett mörkare röstläge och folk börjar lyssna snabbare i ett brusigt rum. Det gör dem möjligen bättre på att presentera talare. Bra auktoritet är någonting man förtjänar genom att vara bäst, inte någonting man kan snacka till sig. De företag och det samhälle som förstår att det är ekonomiskt lönsamt att inkludera kvinnor och män i alla sammanhang kommer också klara sig långt bättre i framtiden.

Fakta

Johanna Nylander

Ansvarig för samhällsfrågor vid organisationen Dataspelsbranschen

Visa mer...