Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Skrota värnplikten en gång för alla

Värnplikten är dyr och ineffektiv. Satsa på ett rejält yrkesförsvar i stället.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 14 december 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yrkesutövning?
Yrkesutövning?Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverige behöver ett starkt försvar. Det rådande säkerhetsläget och fientliga aktörer som kryper närmare från alla håll gör att försvaret har en viktig roll att fylla oavsett om det handlar om hot från religiösa extremister eller nya globala stormakter.

För tio år sedan sattes värnplikten på paus. Det hade föregåtts av flera års sjunkande antal rekryter från varje årskull, och en politisk vilja från de dåvarande allianspartierna om att ta bort den tvingande faktorn i militärtjänstgöringen. Bara fyra år senare återinfördes delar av plikten och sedan 2017 har alla 18-åringar behövt anmäla sig till mönstring.

Annons

Utan tvång hade Försvarsmakten för svårt att hitta rekryter. Incitamenten och ersättningarna var fortsatt låga, och det var framför allt intresserade unga män som sökte sig till försvaret. Politikerna tog den lätta lösningen och återaktiverade plikten. Det är beklagligt. Dels för att tvång är moraliskt fel och Sveriges försvar åter hamnar i händerna hos människor som själva inte valt det, och dels för att värnpliktiga är ett ineffektivt och samhällsekonomiskt dyrt försvar av landet.

Nyligen uppmärksammades missförhållanden på K3 där några av landets framtida elitsoldater utbildas. Den gamla jägarskolan är känd för att vara bland landets tuffaste utbildningar, men skillnaden mot förr är att det med den nya värnplikten är svårare att byta utbildning samtidigt som man fortfarande riskerar straff om man hoppar av. Samtidigt har dagens unga med rätta lärt sig att stå upp för sig själva och protesterar i högre grad när befäl missbrukar sin auktoritet. Det bådar på sikt för högre kvalitet inom hela försvaret.

Förra året påbörjade 4 500 unga värnplikten, men lite fler än var femte rekryt slutförde inte grundutbildningen. Det måste finnas bättre sätt att rekrytera till försvaret än att hota med fängelse. En reform vore att behålla hela mönstringsplikten men kombinera grundutbildningen med starkare civila incitament, som förmånligare studiestöd och högre ekonomisk kompensation. En annan att stärka kvaliteten genom hela försvaret, tidigare tydliggöra möjliga karriärvägar och göra det attraktivare att stanna kvar och jobba. Det behövs inte minst nu när det finns en riksdagsmajoritet för att närma oss Nato ännu mer.

Ofta försvaras värnplikten mest högljutt av äldre män som nostalgiskt ser tillbaka till sin egen tid i lumpen och den fostran som fås av att alla måste genomföra ungefär samma sak. Lite som när vissa kvinnor romantiserar upplevelsen att föda barn. Gemensamt är att de flesta överlever och många går stärkta ur upplevelsen, men det innebär inte att alla borde genomlida samma sak, eller att det inte finns utrymme för förbättringar. Det är dags att avskaffa värnplikten och ge försvaret ekonomiska möjligheter att rekrytera till ett effektivare yrkesförsvar.

Annons
Annons
Annons
Annons