Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Res mer med gott samvete

Människan får inte sluta resa. Att möta nya kulturer, träffa andra människor och se andra vyer skapar viktig förståelse för omvärlden.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 1 november 2021 • Uppdaterad 2 november 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Michael Probst

För bara några generationer sedan var resandet något ovanligt, ett nödvändigt ont för några och en lyx för andra. Att resa långa sträckor tog tid, kunde vara farofyllt och gjordes oftare för nytta än för nöje. De som reste ändå berättade vid hemkomst om hur det var för dem som var kvar hemma. Böcker fyllda med reseskildringar var dåtidens deckaräventyr. Med fotografiet kunde man visa bilder från nya främmande världar.

I takt med att världen industrialiserades byggdes det upp en infrastruktur som har gjort resande enklare. Tåg, båtar och flyg har gjort att allt fler kan korsa gränser på allt kortare tid. Bilen har gjort att fler fått makt att styra över sitt eget resande och mindre beroende av omvärlden. Alla färdmedel har bidragit till utvecklingen, och de behövs, vare sig de är kollektiva eller egenägda.

Annons

De senaste åren har två växande rörelser försökt begränsa resandet. Den ena är alla som vill begränsa resandet för de avgaser som det släpper ut. Den har poänger. Det är ett problem när resandet i sig belastar klimatet, och en omställning mot fossilfria bränslen, eldrift och effektivare kommunikationer borde välkomnas av alla. Men det finns något hycklande när samma miljörörelse som utmålar bensinbilen och flygen som stora problem samtidigt är motståndare till kärnkraft. Särskilt som modern kärnkraft behövs för att säkra elförsörjning och tillväxt i hela världen, och spelar en nyckelroll för att fasa ut fossila bränslen i stor skala.

”Klimatet behöver räddas, men när resandet offras backas tiden med århundraden av mänsklig utveckling.”

Den andra rörelsen mot resandet är den nynationalistiska som inte verkar tycka att borta är bra, utan bara att hemma är bäst. Där förenas socialdemokrater och fackföreningar som tycker att svenska jobb ska gå till folk i Sverige med konservativa krafter som är skeptiska mot allting främmande. Där resandet blir något onödigt för att det som behövs ändå finns i närheten. För dessa är kanske den nöjesfyllda världsbekräftande resan lite mer okej, men de välkomnar inte dem som vill ta steget och byta kultur och land mer permanent.

Världen runt tas steg mot att öppna upp för resande igen. Att resa på utlandssemester må vara en lyx, men att den lyxen har gjorts tillgänglig för många fler genom lågprisflyg och charterbolag är ändå en viktig samhällsinsats. Att koppla samman världen är positivt, och det är i mötet med andra människor som vi kan lära av varandra och empati skapas.

Globaliseringen för människor samman, och det stärker ekonomin och gör att resurser kan utnyttjas bättre. Klimatet behöver räddas, men när resandet offras backas tiden med århundraden av mänsklig utveckling.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons