Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Reformera narkotikapolitiken och stoppa gängvåldet

Det krävs ordentliga politiska lösningar för att bekämpa den gängkriminalitet med bombdåd och mord på öppen gata som präglat Malmö den senaste tiden.
Johanna Nylander
Gäskrönika • Publicerad 15 november 2019 • Uppdaterad 17 november 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna NylanderFoto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Genom det polisen kallar för Operation Rimfrost, den särskilda nationella insatsen mot gängen i Malmö, kommer polisen framför allt att prioritera narkotikabrott och den öppna gatulangningen.

Det gängvåld som nu drabbar hela Malmö sägs ha en stor grund i narkotikaaffärer. Pengarna som bland annat cannabishandeln genererar finansierar den organiserade brottsligheten i stan, och i ekonomiskt utsatta områden har gängen vuxit sig så starka att det är svårt för unga att säga nej till äldre gängmedlemmar som lockar med pengar och status.

Annons

Om ett halvår när polisens särskilda satsning i Malmö har avslutats har förhoppningsvis bombdåden och skjutningarna blivit mer ovanliga, men det är osannolikt att gängen i grunden kommer påverkas nämnvärt.

Därför måste narkotikapolitiken utvärderas på riktigt. Den restriktiva narkotikapolitiken har sannolikt varit bidragande till att få unga testar narkotika och att bruket i befolkningen är låg. Men nolltoleransen och den restriktiva linjen är ett gigantiskt misslyckande om man ser till hur narkotikan har finansierat gängkriminaliteten runt om i landet. Samtidigt är det ett misslyckande som värst drabbar dem som utvecklat ett beroende för substanser. Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU, och antalet dödsfall ökar.

Trots detta är det få som vill lyfta en ordentlig översyn av narkotikapolitiken. Flera enskilda politiker har fått se sina partikarriärer försvinna när de lyft frågan om att dagens nolltolerans och hårda linje inte enbart haft positiva resultat. Att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt nu vågar ta i frågan och föreslår att eget bruk skall avkriminaliseras är något som borde välkomnas, även om det skulle krävas mer än så för att långsiktigt få bukt med gängkriminaliteten som finansieras av den illegala handeln.

Sverige har testat hårda tag mot narkotika i flera decennier. Bombdåd och mord på öppen gata i Malmö är en konsekvens av hur stark den illegala marknaden har vuxit sig. Den höga narkotikadödligheten är en annan. Det är vid det här laget dumdristigt att tro att det med politiska åtgärder skulle gå att hämma efterfrågan på narkotika, och så länge det finns efterfrågan, kommer de kriminella gängen ha en marknad som finansierar deras existens.

Flera länder runt om i världen har de senaste åren sett över sin narkotikalagstiftning och lättat på reglerna. På några håll säljs droger nu i statligt kontrollerade butiker, på andra håll är bruk och mindre handel helt enkelt inte straffbart. Vilken lösning som är bäst får framtiden avgöra, men helt klart är att nuvarande narkotikapolitik är ett misslyckande.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons