Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Reformera ekonomin efter pandemin

2021 blir förhoppningsvis vaccinets år men det kommer dröja innan världen kan öppna upp igen.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 27 december 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna NylanderFoto: privat

För många kommer livet aldrig gå tillbaka till det som tidigare var normalläge. I Sverige har viruset dödat över 8000 personer, nästan 300 av dem var under 60 år.

Bland dem som överlevt har många drabbats av långtidscovid, där symptomen inte släpper trots att det kan ha gått veckor eller månader, och där läkarvetenskapen än så länge står rådlösa om behandling.

Annons

Förutom hälsan har ekonomin också drabbats hårt. Företag har gått i konkurs och arbetsplatser har stängt. Branscher som byggt på att människor ska träffas och uppleva saker har haft det svårare än någonsin. Verksamheter som tidigare kämpat på med små marginaler, som många inom cityhandel och besöksnäring, har fått se alla sina siffror peka ner mot minus. Några kan kanske bygga upp sin verksamhet igen, men för andra finns inte de resurserna alls.

Vaccinet är en förutsättning, men det är inte det enda som behövs för att bygga upp samhället igen. Det är ett utmärkt läge för ekonomiska reformer och regelförenklingar som gör det lättare att starta upp alla de verksamheter som försatts i dvala av pandemins restriktioner. Sänk skatten på arbete så det blir lättare och billigare att anställa igen. Se över socialförsäkringarna och bidragssystemen så att arbete lönar sig, men se till att de som drabbats av långtidscovid inte kan bli utförsäkrade innan ett bot och rehabiliteringsmöjligheter finns på plats. Stoppa utbetalningar där fusk upptäcks och säkra regelverket för assistansutnyttjande och sluta betala ut föräldrapenning till terrorister. Ta bort det tillfälligt avskaffade karensavdraget permanent för att hålla småsjuka borta från arbetsplatser även i framtiden.

Skapa enklare nationella riktlinjer för restaurangernas alkoholtillstånd och koppla tillsynsavgifter till de tillfällen då tillsyn faktiskt sker i stället för att lägga det som en extra avgift för alla. Minimera mängden obligatoriska tillstånd och låt till exempel restauranger sälja vin och öl för avhämtning. Tillåt gårdsförsäljning av alkohol och avskaffa lagen som fortfarande kräver tillstånd för dans. Skrota förslagen om punktskatt på hämtmatsförpackningar, kläder och skor. Det finns fler reformer och regelförenklingar att göra i nästan varje bransch, och även om inget av det uppräknade är åtgärder som var och en för sig kommer rädda ekonomin kan de tillsammans bidra till ekonomisk tillväxt.

För att vården och annan välfärd ska fungera och finansieras behövs det en stabil skattebas. Den skapas av vinstdrivande företag och att så många människor som möjligt arbetar och betalar skatt i stället för att bli försörjda av staten. Det blir viktigare än någonsin för att kunna bygga upp samhället efter pandemin.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons