Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Porrfilter skadar barnen

Den som vill skydda barnen från porr bör söka andra vägar – som sexualundervisning.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 14 juli 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Fler kommuner och skolor runt om i landet har börjat införa filter på datorer och internetanslutningar för att förhindra barn att titta på porr. Organisationer som Porrfri Barndom vill att skolor och kommuner ska införa porrfilter och att det ska krävas bank-id för att få titta på porr.

Men om man verkligen vill skydda barnen från alla eventuella negativa effekter som porren kan ge, då är filter en usel väg att gå. Det kostar inte bara pengar och resurser som skolan skulle kunna lägga på viktigare saker, det är heller inte särskilt effektivt, och i värsta fall skadligt.

Annons

Det finns inga filter som fungerar så som porrfilterförespråkarna önskar sig. Visst går det att tekniskt begränsa åtkomsten till de största porrsajterna, men det går inte att ta bort allt. Nyfikna barn som söker på nätet riskerar snarare att hamna på tveksamma alternativ som annars hade hamnat långt ner bland sökresultaten. Storbritannien som försöker göra enklare porrfilter till lag har till och med fått skjuta upp införandet för att de tekniska lösningarna saknas.

Att som svenska organisationen Porrfri Barndom föreslå att det ska krävas bank-id-legitimering för att se på porr är dessutom bara att spela den etablerade porrbranschen i händerna som helt plötsligt skulle kunna kartlägga alla potentiella kunder efter sexuella preferenser, och få mycket lättare att ta betalt eftersom alla besökare redan legitimerat sig. I Storbritannien har kravet på legitimering gjort att flera porrsajter startat sidoverksamhet för id-kontrollstjänster. En tacksam framtida intäktskälla för en bransch som annars har haft allt svårare att överleva.

Det är lätt att säga att barn inte ska surfa porr i skolan och att även ett dåligt filter därför är bättre än inget, men skolan måste vara bättre än så. Det är den plats unga har fri från föräldrar och skolan har ett uttryckligt uppdrag att undervisa i sex och samlevnad. Samma filter som tar bort porren blockerar relevant sexualupplysning, och försvårar särskilt för unga i utsatta situationer. Filter kan inte behandla kontext vilket blir ett problem när man söker efter information kring övergrepp, funderar över sexuell läggning eller vill veta mer om HBTQ-frågor. Filter ger samtidigt vuxna en falsk känsla av trygghet, vilken inte minst den svenska skolforskaren Elza Dunkels skrivit mycket om.

Att prata med barnen om vad de sett, att inte skambelägga den som har frågor, och att vara en närvarande vuxen som kan hjälpa till att lära barn att skilja på fantasi och verklighet är det bästa vaccinet mot att få en skruvad bild av sex. De allra flesta barn vill inte se på porr, men det som är förbjudet har också ett drag av spänning i sig. Det vore en otjänst av skolan att filtrera och göra porren mer intressant. Förbjud porrfilter i skolan.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons