Johanna Nylander: Johanna Nylander: Låt kulturen överleva pandemin
Kultursektorn drabbades hårt ekonomiskt när påbudet om att hålla fysiskt avstånd kom och förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer infördes. Konserter, teatrar och bioföreställningar ställdes in och många frilansare och småföretagare förlorade sina inkomster över en natt.
Kulturvärldens fall är ett tydligt exempel på hur svårt det är med generella regler och förbud. Om de inte är förankrade eller genomtänkta uppstår snabbt frågan varför de ska efterföljas. 50-personersreglen är ett exempel på det. Att det är olämpligt att samlas många personer i små utrymmen under en pandemi förstår de flesta, men att just 50 personer varit gränsen oavsett form och lokal blir snabbt absurt. En restaurang kan servera mat till hundra sittande gäster så länge borden håller tillräckligt avstånd och lokalen är godkänd, men om en känd artist spelar musik till desserten blir det en sammankomst, matgästerna blir publik och hälften måste gå ut för att reglerna ska följas.
Publikförbudet har varit svensk lag i nästan fem månader och det är först nu som regeringen tillsatt en utredning för att se hur man kan införa lättnader och tillåta en större sittande publik. Trots att förbudet infördes med bara några dagars varsel kommer de nya reglerna börja gälla tidigast i oktober. Det är inte en dag för tidigt, och utredningen borde ha tillsatts så fort det stod klart att de tillfälliga reglerna skulle behöva gälla mer än några veckor.
Det går att förena kulturlivet och smittskydd på bättre sätt än en statisk begränsning på hur stor publiken får vara. Att ge restauranger undantag för middagsunderhållning är välkommet, liksom att tillåta en större sittande publik som håller avstånd.
Våren och sommaren har visat potentialen i ett svenskt aktivt friluftsliv. Skogar, fjäll och stränder har varit så välbesökta att det på vissa ställen blivit för mycket. Det finns goda förutsättningar för fler sorters utomhusaktiviteter under resten av året också, inte minst här i Skåne om vintern blir mild. Friluftsteatrar, utomhusbio och picknickkonserter kan få ett välbehövligt uppsving utan att smittan sprids.
Livesändningar och digital underhållning har blommat upp, men det kan inte ersätta allt. Det finns inget egenvärde i att stora arenor, scener och utomhusområden hålls stängda i stället för att anpassa dem till att ta emot en lagom stor publik på smittsäkrast möjliga sätt. Nummerlappar och digitala beställningar i stället för köer, munskydd när avstånd är svårare att hålla, handsprit vid entréer och tomma stolar mellan sällskap är några sätt att skapa säkra kulturplatser med avstånd. Människan behöver upplevelser, nya intryck och erfarenheter. Kulturen har en viktig roll att fylla när andra sociala sammanhang stängs ner.
Johanna Nylander