Ledare

Johanna Nylander: Fler poliser som gör rätt saker

Ledare Artikeln publicerades

Polisen är som bäst när man slipper ha med dem att göra. När det brottsförebyggande arbetet är så bra att man inte behöver vara orolig för att utsättas för brott, och när de som ändå sker klaras upp fort.

Tyvärr är det långt ifrån verkligheten för många, utan om poliserna verkar frånvarande är det för att de är få. Det råder brist på poliser och resurser, och polisregionen i Skåne behöver göra stora besparingar under året för att få ekonomin att gå ihop.

I år har redan fem personer blivit mördade i Malmö och det har skett mer än det dubbla antalet mordförsök. Förra året mördades rekordmånga i staden. Elva stycken. Räknar man på hela Skåne blir siffrorna ännu högre och i hela landet är det svårt att få prioriteringarna att räcka till. Hela Polisregion Syd med Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län drabbas när skjutningarna ökar i Malmö.

Att det ska bli fler poliser som gör rätt saker är ett gammalt folkpartistiskt slagord (ja, partiet hette det då). Vad som är rätt saker kan man tvista om, men en sådan sak som ofta kommer upp är polisnärvaro. Att uniformerade poliser patrullerar i brottstyngda stadsdelar brukar ses som ett gott exempel. Likaså att polisbilar finns närvarande på stan under sena helgkvällar.

I andra fall kan polisnärvaron kännas som en ren provokation. Som när polisen inte har resurser nog att utreda mord och granatattacker mot sovrumsfönster, medan tågen från Köpenhamn blir stoppade och genomsökta av poliser varje dag i jakt på det fåtal asylsökande som har kunnat korsa gränsen. För några dagar sedan promenerade jag förbi en trafikkontroll där sex poliser bötfällde enstaka cyklister som inte hade klivit av cykeln och lett den på en liten bit gågata som har fordonsförbud under vissa delar av dygnet. Jag tyckte synd om kvinnan som cyklade i promenadfart med hund i cykelkorgen utan att störa någon på den glesa gatan men ändå blev stoppad. Lagar och regler skall självklart hållas, men där och då verkade den trafikregeln, och fördelningen av polisiära resurser, helt orimlig.

Det blir ett problem om man som vanlig medborgare bara möter polisen vid insatser som mest ser ut att vara för syns skull. När utredningar för brott mot person och egendom läggs ner på grund av ”bristande bevisning” trots att utpekade brottslingar eller vittnen inte ens har hörts, eller där fall avskrivs för att de inte hinns med inom rimlig tid. Då kan det säkert vara tacksamt för polisen att kunna bötfälla några cyklister eller för den delen arrestera en och annan narkotikamissbrukare, för att få upp statistiken med snabba uppklarade brott.

Poliser har ett oerhört viktigt jobb, men lagstiftningen, resurserna och prioriteringarna måste matcha varandra. Det behövs fler poliser så att närvaron kan förhindra fler brott snarare än enstaka punktinsatser.