Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: EU-valet har aldrig varit viktigare

Det blir stort utbyte av svenska EU-parlamentariker efter vårens val. Desto viktigare att rösta in nya som kan försvara EU mot starka särintressen.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 2 december 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna Nylander

Nu börjar partierna sätta sina listor till Europaparlamentet, för även om man kanske inte kan tro det när partierna nu försöker hitta en regering på hemmaplan, är det faktiskt ett nytt val i maj. Valet till Europaparlamentet är det som svenskarna bryr sig minst om att rösta i, och det finns goda chanser för starka kandidater att skapa sig en plattform och ta sig in.

Inför detta val är det många ledamöter som utannonserat att de ska sluta. Förutom den spektakulära petningen av moderaternas populäraste ledamot, Anna Maria Corazza Bildt, byts hela partigruppen ut. Kristdemokraterna har redan slussat förra årets kryssmagnet Lars Adaktusson vidare till riksdagen, och hos partiet Liberalerna har Jasenko Selimovic aviserat att han inte ställer upp till omval.

Annons

Bland de forna allianspartiernas sittande ledamöter är det bara Centerns Fredrick Federley och Liberalernas Cecilia Wickström som ens ställer upp till omval (med reservation för att Liberalernas lista inte ens är spikad än). De är båda starka kandidater som lyckats driva igenom mycket under senaste mandatperioden, och har en stark ställning i den gemensamma europeiska liberala partigruppen ALDE. Men att det bara blir dem som är kvar, det är anmärkningsvärt inför ett Europaval som kommer bli viktigare än någonsin.

Nästa mandatperiod tappar Sverige i och med Brexit en av sina starkaste allierade i många frågor. Europaparlamentet står med stora beslut som rör allt från beskattningsrätt till jordbruksstöd och den inre marknaden. Att de svenska ledamöterna i detta läge har erfarenhet, kontaktnät och möjlighet att påverka besluten är inte bara en partifråga, utan också av vikt för Sverige som land. De europeiska partigrupperna håller på att ritas om, fler länder har starka populistpartier som siktar på utökade mandat, samtidigt som unionen måste ta sig an utmaningar som migration, handel, klimat, säkerhet och ekonomi.

Det bästa med EU är när det river hinder mellan människor och förenklar möjligheter till handel och utbyten. Det är mycket svårare att starta konflikter med ett annat EU-land, och EU som fredsbevarande koloss tack vare många ekonomiska utbyten skall inte underskattas, inte minst när Ryssland beter sig allt mer offensivt mot sina grannländer.

Men med lågt valdeltagande till parlamentet, svårtydd byråkrati och en allmänt tråkig utstrålning har EU också blivit en guldgruva för särintressen, och det behövs duktiga parlamentariker, inte minst på högersidan. Politiker som kan stå emot alla önskemål om att utöka EU:s makt och att ge än mer stöd till dem som skriker högst. Och bestämt avvisa alla förslag om att ge EU beskattningsrätt, utökade befogenheter, höjda avgifter och annat som flyttar makt från medborgarna, hur välvilliga syftena än må vara.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons