Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: En ny arbetslinje behövs

Arbetslösheten är hög samtidigt som näringslivet skriker efter kompetens.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 10 juli 2022
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personal sökes.
Personal sökes.Foto: Gustaf MŒnsson/SvD/TT

Större omställning på arbetsmarknaden behövs, fler måste komma i arbete, och det är en politisk utmaning som inte kommer försvinna efter valet.

Ett tydligt exempel är alla restauranger som saknar erfaren personal i både kök och servering. Pandemin gjorde att många förlorade timmar, blev uppsagda, bytte jobb och sökte sig till andra stabilare branscher. Samma sak hände i stora delar av transport- och turistsektorn. När nu samhället försöker ta sig tillbaka går det trögt framåt, något som märks inte minst på alla köer och kaos vid sommarens resor.

Annons

Trögheten är ett problem, för vid varje kö bromsas tillväxten av. Restaurang- och besöksnäringen brottades redan före pandemin med små marginaler, och de består framför allt av mindre bolag som inte själva kan genomföra de satsningar som behövs för att säkra långsiktighet. Att lära upp personal från grunden är tidskrävande och en utmaning, inte minst i verksamheter där det skulle behövts förstärkning på golvet redan förra veckan.

Kompetensbristen finns också i mer kvalificerade yrken, och där krävs det

en kombination av åtgärder: både ökad arbetskraftsinvandring och bättre utbildning. I höst blir omställningsstudiestödet sökbart, ett stöd som ger fler med arbetslivserfarenhet möjlighet att med högre ersättning från CSN sätta sig i studiebänken igen. Förhoppningsvis hjälper det några, men eftersom det är brett och bara gäller i ett år, är det långt ifrån säkert att det kommer träffa rätt. Det rymmer inte de stora karriärbytena, och blir i sämsta fall bara en sorts friår utan relevant koppling till arbetsmarknaden. Utbildningarna måste hänga med och erbjuda fortbildning och snabbspår in i nya områden för människor som har arbetat, men med något annat.

De länder som kan förse sina näringar med kompetent personal kommer vara dem som lägger sig i framkant i utveckling de kommande decennierna. Att ha en nationell krisplan för utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknadsinkludering är kanske det enda sättet att på riktigt hantera inflation och sämre global ekonomi. Det är två månader kvar till valet, och ett helhetsgrepp med ordentliga visioner och realistiska planer behövs för arbetsmarknadens framtid.

Egen försörjning är meningsskapande för den enskilde. Det är i sig inte en garant för integration, men det är en grund att stå på. För de enklare jobben krävs bättre matchning, kortare utbildningar, och ekonomiska incitament att ta ett vitt arbete. Men en ny arbetslinje är inte bara politik för att mota bort utanförskapet. Det behövs för att Sverige inte ska tappa fart framåt och ha kraft nog att klara av de ekonomiska osäkerheter som hela västvärlden nu står inför.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons