Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Dags att höja ROT-avdraget

Det är bra att fler handlar vitt, för det ger fler möjlighet att arbeta vitt.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 24 januari 2020 • Uppdaterad 26 januari 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Köp av svarta tjänster minskar stadigt. Skatteverket har gjort en undersökning om hur vanligt det är att privatpersoner handlar svart, och jämfört 2005 med 2019. Resultatet är en tydlig minskning av svartköpen, och 2019 hade bara 13 procent medvetet betalat svart för en tjänst jämfört med 32 procent år 2005.

Skälen till att svarthandeln minskar är flera. RUT- och ROT-avdragen har gjort det överkomligare för privatpersoner att anlita andra för tjänster i hemmet, som trädgårdsskötsel, barnpassning, städning och renoveringsarbeten. Kraven på personalliggare och kassaregister gör det svårare att sälja tjänster svart, och att färre använder kontanter gör det också svårare att handla utanför lagens ramverk.

Annons

Det är bra att fler handlar vitt, för det ger fler möjlighet att arbeta vitt. Att ha ett arbete som omfattas av socialförsäkringssystemen och betala skatt gör det möjligt för fler att försörja sig inom lagens ramar och det ger en rättvisare konkurrens på marknaden.

Hantverkstjänster är fortfarande den vanligaste tjänsten att köpa svart, särskilt bland villaägare med goda inkomster. 2016 sänktes ROT-avdragsrätten från 50 till 30 procent, något som direkt beräknas ha lett till en ökning av svartarbetet. Taket på 50 000 kronor gör också att större renoveringsarbeten är betydligt dyrare att genomföra vitt.

RUT- och ROT-avdragens bästa effekter är inte att det blir billigare med städtjänster eller att renovera, utan att fler får möjlighet att arbeta vitt, betala skatt och göra rätt för sig. De har helt enkelt skapat fler vita och säkra jobb. Att sänkt skatt ger positiva effekter på arbetsmarknaden är oerhört tydligt inom tjänstesektorn och på sikt borde de branschspecifika avdragen bytas ut mot mer generella skattesänkningar på arbete och moms.

Till dess att en ordentlig skattereform är gjord är det tydligt att ROT-avdraget måste tillbaka till 50 procent och att avdragstaket behöver höjas. Det är skamligt att svartarbete kan frodas för att skatterna är så höga att privatpersoner har svårt att köpa tjänster, och hantverkare och andra som arbetar i människors hem ska inte behöva vara beroende av svarta pengar.

Skatteverkets undersökning gör det också tydligt att människors attityder mot svartarbete är en viktig faktor för att undvika det. Är det dyrt och svårt att köpa en tjänst vitt är människor mer ursäktande mot svartköpen, samtidigt som de allra flesta vill betala och göra rätt för sig. Köp av svarta tjänster som inte omfattas av ROT- och RUT-avdragen har också minskat, kanske för att fler har fått mer i plånboken, men också för att attitydförändringen mot svarthandeln gett effekt. Den positiva trenden får inte tappas bort, och därför behöver ROT-avdraget höjas snarast.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons