Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Bort med bluffprodukter från apotekshyllan

Det är en särskilt reglerad verksamhet att driva apotek. Det är apoteken som med tillstånd från Läkemedelsverket tillsammans ansvarar för landets läkemedel, att de når fram till dem som behöver dem och med rätt information.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 16 juni 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hör inte hemma på någon apotekshylla.
Hör inte hemma på någon apotekshylla.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan omregleringen och apoteksmonopolets avskaffande finns det fler apotek i landet och fler aktörer som driver dem. Bara i Skåne är det 190 stycken. Skillnaden mot tidigare är påtaglig. I många mindre städer finns det numera söndagsöppna apotek. Det finns apotek som har kvällsöppet på vardagar utanför sjukhusområdena och apotek som stänger senare än lunchtid på lördagar. Tack vare nätapoteken behöver många knappt ens lämna hemmet för att få tag på viktiga läkemedel och både receptfria och receptbelagda varor kan beställas från något av alla nätapotek.

Det finns en lång historia av att apoteken säljer annat än medicin. Apotekens egen senap har sålts sedan apoteken använder kryddor som medicinalväxter. Kosttillskott, egenvårdsprodukter, hjälpmedel och hygienvaror är en rätt naturlig och rimlig fortsättning på det. Apoteken borde vara fria att bygga upp sina butiker, utbud och varulager hur de vill så länge det inte försämrar deras huvuduppdrag att förmedla läkemedel och ge rätt information.

Annons

Men på en punkt borde apoteken skärpa sig, och det är att hålla bättre koll på sitt utbud så de inte säljer varor som kan vara skadliga eller rena bluffprodukter. Fram tills bara för ett par veckor sedan kunde man hitta kolloidalt silver hos ett av apoteken under kosttillskott, inklusive instruktioner för hur man dricker det, trots att det inte är tillåtet att säljas som det i EU. En typ av produkt som fortfarande går att hitta hos många av apoteken är intimdeodoranter, något som riskerar att vara skadligt för känsliga underliv och i värsta fall dölja lukt som är symptom på att något är fel.

Produkterna marknadsförs hårt av influencers mot unga osäkra kvinnor, och får draghjälp av apotekens förtroendekapital som gör att det ser extra säkert och bra ut. En tredje produkt som tagit hjälp av apoteken är en napp med luftfilter som sägs ta bort partiklar trots att små barn inte andas genom nappen och att filtret är helt verkningslöst. Nyblivna föräldrars oro utnyttjas för att sälja en bluffvara, som inte minst nu under pandemin snarare borde klassas som kvacksalveri.

Även det gamla statliga apoteket tar till tveksamma försäljningsmetoder. Det har till exempel ett vitamintest som rekommenderar flera kosttillskott oavsett om man äter en varierad kost eller inte. Trots att vitamintillskott sällan behövs om man inte har konstaterad brist.

Apoteken har ett större ansvar än andra butiker, och de borde veta bättre än att sälja produkter med tveksamma eller skadliga effekter. Det är dags att sommarstäda hyllorna från bluffprodukter.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons