Annons
Ledare

Johanna Nylander: Ät mer kött i sommar!

Du kan stötta bönderna som konsument.
Gästkrönika • Publicerad 13 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Att det råder torka i Sverige har knappast undgått någon. Trots några enstaka regnskurar är gräsmattorna mer gula än gröna, och många skånska kommuner håller bevattningsförbud.

Hur tråkigt det än är med överblommande rosenbuskar och torra rabatter i början av juli är trädgårdstorkan ingenting i jämförelse med den utmaning som lantbruket har i sommar. Dåliga skördar, bristfälligt foder och djur som behöver slaktas i förtid.

Annons

Som konsument finns det ett enkelt sätt att stödja bönderna, och det är att se till att köpa svenskt kött. Gärna fyrfota djur direkt från en gård i närheten. Fyll upp frysen för sommarens grillning och höstens grytor. Köp svenska grönsaker och spannmål och varor efter säsong.

Köper man svenskt kött stödjer man inte bara den inhemska köttproduktionen, öppna landskap, och bra djurförhållanden. Man ser också till att hålla antibiotikaanvändningen på en låg nivå.

Det ger mindre risk för att resistenta bakterier ska sprida sig, och bättre för hälsan hos både människor och djur. 700 000 människor beräknas dö årligen av läkemedelsresistens, och det räcker inte med att begränsa antibiotikaanvändningen hos människor för att hindra utvecklingen av resistenta bakterier. På många ställen i världen används antibiotika i förebyggande syfte, inte minst inom djurhållningen, vilket kortsiktigt fungerar bra för att undvika sjukdomar, men som fortare driver fram resistenta bakterier.

Inom EU håller man nu på att skärpa reglerna kring antibiotika till djur. Veterinärer ska inte längre få tjäna pengar på medicinen de förskriver, och förebyggande antibiotikabehandling ska bara få ske i undantagsfall. Det är välkomna förändringar, både för att det kommer sakta ner resistensutvecklingen, men också för att reglerna för djurhållning runt om i Europa blir lite jämnare.

Jordbrukspolitik är fylld med subventioner, regler och olika former av stödinsatser, och som skrivits innan på den här sidan (Rönnbäck 11/7) behövs det mer internationellt samarbete snarare än krav på självförsörjning av mat.

Politiska förslag i all ära, men som konsument har man det yttersta ansvaret för vad man väljer att köpa och vad man väljer att stoppa i sig. Utan en marknadsefterfrågan på svenskt kött producerat med låg användning av antibiotika kommer den svenska köttproduktionen att långsamt dö ut. Norskt och isländskt kött är egentligen ännu bättre ur antibiotikahänseende, men inget av dessa grannländer kommer av naturliga skäl bli några större köttexportörer.

Låt torkan bli ett tillfälle att fylla frysen med kött från en bonde i närheten, och lägg en extra korv på grillen. Det är det säkraste sättet för att se till att det finns vettig och hållbar köttproduktion i framtiden.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör

Johanna Nylander
Annons
Annons
Annons
Annons