Ledare

Jobba för jobben

Arbetsmarknaden är inne i en känslig fas just nu. Det är avtalsförhandlingar mellan stora fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det är valår och det är lågkonjunktur – om än i slutet av den.
Ledare • Publicerad 15 mars 2010
Mest trovärdiga i jobbjakten.
Mest trovärdiga i jobbjakten.Foto: 
Foto: 

År 2001 var Göran Persson statsminister och Socialdemokraterna regerade ensamma i en minoritetsregering. Turordningsreglerna i Las ändrades sedan de borgerliga partierna och Miljöpartiet fått majoritet i riksdagen: företag med färre än tio anställda fick undanta två personer från reglerna vid uppsägningar.

Detta har både Socialdemokraterna, med LO i spetsen, och Vänsterpartiet sagt sig vilja ändra på. Tills nu. S-ledaren Mona Sahlin deklarerade i Ekots lördagsintervju vad hon vill göra med undantaget:

”Jag ser inget akut behov av att ta bort det”.

För en utomstående ser det ut som om Miljöpartiet har tagit strid och vunnit, precis som V fick sin vilja igenom om rut-avdraget för någon vecka sedan, alltså att avdraget skulle avskaffas vid ett maktskifte.

Så ser ju samarbeten ut – man ger och man tar, man kompromissar och i bland blir kompromissen bättre, som i Las-fallet och ibland blir det sämre, som i rut-fallet. I samarbetet mellan de rödgröna vänsterpartierna är det nästan undantagslöst så att ju mer grönt samarbetet blir desto bättre om det blir regeringsskifte i höst. Med tillägget att det ändå inte är bra nog. Det finns gröna förslag som är direkt negativa för jobbtillväxten, som förra mandatperiodens friår, som MP fortfarande står fast vid.

I valrörelsen 2006 dominerade jobben, och den duellen vann alliansen. Allianspartierna – Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna – hade den mest trovärdiga berättelsen om hur fler ska komma i arbete. De menade, och menar fortfarande, att arbete ska löna sig, att utanförskapet måste brytas så att fler jobbar och färre förtidspensioneras.

Det är där striden hamnar i årets val också. De flesta vet att politiker inte skapar arbetstillfällen, de skapar förutsättningar för jobb. Och då måste varje väljare ställa sig frågan: Vad är bäst, alliansens arbetslinje eller de rödgrönas kompromisser?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.